Политика

Путин и Ердоган привикаха Борисов в Истанбул: Докъде стигна изграждането на „Турски поток“ през България?

Путин и Ердоган привикаха Борисов в Истанбул: Докъде стигна изграждането на „Турски поток“ през България?

 

5035762

 

 

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин на 8 януари. Разговорът ще е в Истанбул и ще е посветен на газовите доставки за България през газопровода “Турски поток” и строежа на българското отклонение от него, наречено “Балкански поток”.

 

 

Българският министър-председател е поканен за откриването на “Турски поток” от президента Ердоган. Поканата от президента на Турция до Борисов е пристигнала на 29 декември 2019 г., пише “24 часа”.

 

 

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи “Северен поток 2” и “Турски поток”. Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото “Балкански поток” реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година.

 

 

Над 12 млрд. куб. м газ ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб “Балкан”, от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

 

„СЕГА“ ПРИПОМНЯ:

 

 

 Вчера премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция на вече построеното трасе от „Балкански поток” в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци с хеликоптер. Министър-предедателят показа газопровода от птичи поглед с видео в личния си фейсбук профил.

 

 

„150 км вече са положени, над 18 000 тръби. Това е  „Балкански поток”. От първия ден, в който сме стартирали, след като направихме изрядни процедури, се строи на пълна мощност. Няма нова година, няма събота, няма неделя. Какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито. Това са 150 км”, похвали се Борисов от кабината на хеликоптера.

 

 

По негови думи всичко е „пипнато от човешка ръка“ и са спазени всички „брюкселски препоръки“. „България спазва всички процедури като член на ЕС – обжалвания, търгове, всичко мина. От първия ден досега по над 5 км на ден се работи. Неслучайно го наричаме и така сме го презентирали в Брюксел – газов хъб „Балкан“ – защото той ще обслужва Балканите“, коментира Борисов, цитиран от „Фокус“.

 

 

 

Според премиера „към края на май, ако не на 13 юни, трябва да стане готов „Балкански поток”. „Точно и ясно сме обявили, че на 1 януари сме прехвърлили точката на границата с Турция. Старият газопровод е в прекрасно състояние. С новия поток от Гърция сме изградили пълна диверсификация“, увери Борисов. Той определи България като „регионален стратегически газоразпределителен център“. „Това означава, че тук ще идва газ от много страни, а България ще получава транзитни такси“, отбеляза Борисов.

 

 

Сега, 24 часа

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024