САЩ

САЩ прехвърлят военни в Близкия изток, готови да ударят „много бързо и силно“ 52 обекта

САЩ прехвърлят военни в Близкия изток, готови да ударят „много бързо и силно“ 52 обекта

САЩ са започнали прехвърляне в Кувейт на повече от 4000 войници от състава на 82-а въздушно-десантна дивизия, разквартирувана във форт Браг, щата Северна Каролина, предаде Асошиейтед прес. Това става в условията на нараснало напрежение след убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

 

Снимка: БТА/АР

 

По информация на говорителя на 82-а въздушно-десантна дивизия подполковник Майк Бърнс, около 700 военнослужещи вече са заминали тази седмица за Кувейт. На ред са 3500 американски десантчици, които трябва да бъдат окончателно прехвърлени след няколко дни.

 

Нарастването на американското военно присъствие в Близкия изток е резултат от опасенията на Вашингтон от вероятни актове на отмъщение от страна на Иран след ликвидирането на Солеймани.

 

Тръмп предупреди: Ще ударим много бързо и много силно по 52 ирански обекта, ако Техеран нападне

 

Американският президент Доналд Тръмп предупреди в Туитър, че САЩ са взели на прицел 52 ирански обекта, които може да бъдат ударени, ако Иран атакува американци или американско обекти в отговор на извършеното в петък убийство с дрон на иранския военен командир Касем Солеймани в Ирак, предаде Ройтерс.

 

Тръмп написа, че Иран „говори много смело за вземане на прицел на определени американски обекти“ в отговор на смъртта на Солеймани. Президентът на САЩ посочи, че Вашингтон „е взел на прицел 52 ирански обекта“ и че някои от тях са „на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура и тези обекти, както и самият Иран, ще бъдат ударени много бързо и много силно“.

 

„САЩ не искат повече заплахи!“ написа Тръмп и добави, че 52-е цели представляват 52-ата американци, взети за заложници в Иран след завземането на посолството на САЩ в Техеран през 1979 г.

 

Иракският премиер обяви три дни траур за Солеймани и Мухандис

Бригадите на Хизбула казаха на иракските сили да стоят далеч от американски бази

 

Иракският премиер Адел Абдул Махди днес обяви три дни национален траур за иранския генерал Касем Солеймани, лидера на иракска милиция Абу Махди ал Мухандис и другите убити при американския въздушен удар в Багдад, предаде Ройтерс.

 

„Премиерът и главнокомандващ Адел Абдул Махди нарежда да се проведе национален траур за душите на мъчениците за три дни, считано от днес“, се казва в изявление на канцеларията на премиера. Подкрепяната от Ирак иракска милиция Бригади на Хизбула предупреди иракските сили за сигурност да стоят надалеч от американски бази в Ирак. „Силите за сигурност трябва да стоят настрана от американски бази на разстояние най-малко 1000 метра, считано от утре вечер“, заяви милицията, цитирана от телевизия „Ал Маядин“.

 

По-рано днес две ракети удариха склад в иракската военновъздушна база в Балад, на 80 км северно от Багдад. Няма съобщения за пострадали. Базата се ползва от американски военнослужещи.

 

Две ракети тип „Катюша“ паднаха в силно охраняваната Зелена зона в Багдад, където се намира посолството на САЩ. Няма данни за пострадали.

 

Столичният квартал Джадрия бе подложен на минометен обстрел, при който са ранени петима души, предаде ТАСС.

 

Дир БГ

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024