Европа

Социалистът Миланович е новият президент на Хърватия

Социалистът Миланович е новият президент на Хърватия

1920x1080

 

 

Бившият премиер – социалистът Зоран Миланович печели президентските избори в Хърватия. Той изпреварва с над 6 на сто Колинда Грабар Китарович, досегашния държавен глава на Хърватия. Това сочат първите социогически проучвания,  съобщи БГНЕС.

Миланович получава 53.25 % от гласовете. За Китарович са гласували 46.75 на сто.

 

В Хърватия днес се проведе балотаж на седмите президентски избори в страната, като право на глас имаха близо 3.8 милиона хървати. Първите официални резултати се очакват след около час.

Кой е Зоран Миланович?

През 2011 г. роденият в Загреб Миланович беше назначен за министър-председател, лидерът на Социалдемократическата партия /СДП/. Правителството под негово управление, обаче, не успя да оправдае очакванията и да приложи на практика така необходимите реформи, което пък доведе до политическо покровителство на различни хора и влоши икономическата обстановка в страната. Това доведе до загуба на парламентарните избори. Впоследствие Миланович загуби изборите за лидерския пост в партията му, и се оттегли от партията.

След оттеглянето му от политическата сцена, Миланович управлява мениджърско-консултантска фирма, като негови клиенти са албанския премиер Еди Рама, и други политици. Още през юни 53-годишният социалист даде заявка за участие в президентските избори, като избра мотото „Президентът с характер“ с леко намигване към репутацията му на човек, който не се отказва. В редица интервюта той описва себе си като човек с „ляво сърце и консервативна глава“, и често е критикуван заради високомерния си подход към медиите. Миланович обещава да превърне Хърватия в демократична страна с ценности като равноправие в обществото и независима съдебна система.

Роден в Загреб през 1966 г., Миланович е с юридическо образование и е запален боксьор-любител. По време на войната за независимост на Хърватия в началото на 90-те години на миналия век Миланович бе служител във външното министерство на страната. По-късно е заемал постове и в мисиите на ЕС и НАТО в Брюксел. Зоран Миланович е женен, с две деца.

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024