ОБЩЕСТВО

Умъртвяват всичките 24 000 прасета във фермата на „Бони Холдинг“ край Никола Козлево

Умъртвяват всичките 24 000 прасета във фермата на „Бони Холдинг“ край Никола Козлево

 

8gag9h2a8gg74giifi934r0p73_1578126775

 

 

 

Всички 24 000 прасета, които се отглеждат във фермата на „Бони Холдинг“ край село Никола Козлево ще бъдат умъртвени.

Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, която днес се събра спешно заради потвърдения вчера случай на Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на комплекса.

 

 

 

„Прасетата ще бъдат умъртвени по хуманен начин от ветеринар“, обясни директорът на Областаната дирекция на Агенцията по безопасност на храните Катя Райкинска.

 

 

„Уверявам всички, че мястото на загробване на труповете е съгласувано с всички необходими институции“, заяви зам.-областният управител Петко Шаренков, който днес водеше епизоотичната комисия.

 

 

 

В свинекомплекса до Никола Козлево от днес ще бъде ограничено влизането и излизането на хора с изключение на длъжностни лица и полиция.

 

 

 

Екип на ШУМ.БГ видя на място, че  в свинефермата днес няма работници. Там бяха единствено представители на охранителната фирма.

Загубите за собственика на свинекомплекса „Тетрахиб“ АД ще са над 10 млн. лв., стана ясно по време на Епизоотичната комисия. Прокуристът на дружеството Цветан Илиев увери, че 70-те работници, които са заети във фермата, ще останат на работа.

Все още се изяснява по какъв начин болестта АЧС е проникнала в свинекомплекса в село Никола Козлево при положение, че в него мерките са биосигурност са на високо ниво.

Според Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Паскал Желязков вероятен приносител на вируса са гризачи, които са проникнали в комплекса.

 

 

 

Проф. Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към аграрното министерство, допълни, че проучването за причините за заразата ще продължи. „Вирусът е в дивите прасета. В сегашния случай се наблюдава низ от епизоотични контакти. Мерките на биосигурност са високи, но е имало пробив и ние ще трябва да установим къде е станал този пробив. Вирусът може да е внесен от гризачи, с храна“, обясни проф. Георгиев. По думите му поне шест месеца ще са необходими, за да се обеззарази свинекомплекса. Едва след това при набелязани конкретни мерки за сигурност собствениците ще имат право отново да отглеждат животни в него.

 

 

На заседанието на Областната епизоотична комисия стана ясно още, че в края на месец декември заради болестта АЧС са умъртвени по хуманен начин 223 прасета от породата Източнобалканска свиня в село Бял бряг, община Смядово. Там на 18 и 30 декември са констатирани огнища на болестта в три стада, които веднага са били унищожени.

През декември е констатиран и един случай на АЧС при диво прасе, което е намерено в землището на село Бяла река, община Върбица.

 

 

 

Членовете на Областната епизоотична комисия приеха мерки, с които да се ограничи разпространението на болестта АЧС. (всички мерки може да видите в прикачения файл).

ШУМ.БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024