СВЯТ

Шейх Рашид ал Лийм: Водата е по-ценна от златото

Шейх Рашид ал Лийм: Водата е по-ценна от златото

рашид2112074506

 

 

 

Ценете водата си. Това послание отправя един арабски шейх. Той управлява водните ресурси и електрическите мощности на емирство Шарджа – третото по големина в Обединените арабски емирства. Рашид ал Лийм е автор на 3 книги, многократно награждаван за приноса си затова да има вода и ток, там където е трудно това да се случи.

 

 

Обединените арабски емирства са обединение от седем емирства, управлявани от седем емири. Най-големите са Абу Даби и Дубай. На трето място е Шаржа. Mясто, където ценят водата особено силно. Защото е имало времена, когато тя е била по-скъпа от петрола. Язовири няма. Подземни залежи – няма. Рашид Ал Лийм отговаря за водоснабдяването на над 1 милион души. Разказва, че когато е бил дете ситуацията по тези земи е била драматична.

 

 

 

„Много тежко беше. Сега съм на 52 години, и когато бях дете единственият източник на вода бяха подземни води. Но преди нямаше такова население, хората живееха в малки населени места, в малки племена тук-там, но водата беше много оскъдна. Затова и хората внимаваха как я ползват. Ценяха я много повече, защото знаеха, че количеството и е много ограничено. Внимаваха повече.

 

 

 

Сега, за съжаление, нещата се изменят рязко, защото хората приемат водата за даденост, дори държавите, които имат толкова много вода! Бях в Европа, в Белгия, след края на лятото, изнасях лекция в един университет и ми казаха, че, миналото лято, правителството е трябвало да разпише строги правила и ограничи употребата за напояване на градини и миене на колите, защото лятото е било тежко, температурите много високи и недостатъчно вода, така че не могат да продължат с нормалния си начин на живот.

 

 

 

Приемаме нещата за даденост, а когато дойде времето, нещата идват ударно и не може да свръхпотребяваш вода. Това е и нашето послание, молим Ви да го уважите“, заяви Рашид ал Лийм в „Роуминг“ в предаването „120 минути“.

 

 

С течение на годините, населението се увеличавало. Пристигали и десетки хиляди чужденци, които започнали да работят в региона. Градовете ставали все по-големи, а нуждата от вода все по-належаща. Тогава шейховете погледнали към морето…

 

 

 

Сигурен съм, че като видят мащабите на това, което се случва тук, много хора се чудят откъде се снабдявате с вода, колко електричество е необходимо, за да се захранват всички тези мегаполиси?

 

 

 

Много интересен въпрос! Водата е живот, тя е необходимост, за да бъде устойчива която и да е нация, за да бъдат щастливи хората, това е основна потребност за всички хора. Тук, в Шарджа, се снабдяваме с вода от два източника, основният е морето. Както знаете сме благословени да бъдем на брега на морето, защото земите ни нямат достатъчно вода, че да можем да я ползваме. Около 80 % от водата в Шарджа идва от крайбрежието, от комплекс за обезсоляване.

Тоест идва от морето?

 

 

 

Да, 80% от морето и 20% от почвата. Почвата няма много, защото нямаме много валежи. Затова измислихме добри, иновативни идеи как да използваме морето, за да произвеждаме вода.

 

 

 

Как го правите?

 

 

Правим го чрез две системи, чрез термална, флаш система и чрез обратна осмоза. Много технически термини, но взимаш морска вода, тя преминава през процеса и получаваш питейна вода, годна за ползване. Много е интересно.

 

 

 

Обезсоляването е процес, при който за секунди солената морска вода се превръща в питейна. Тя пътува от комплекса за обезсоляване по сложна ВиК мрежа до огромни резервоари и помпени станции. След това поема към водопроводите за употреба.

 

 

 

„Зависи от използвания процес, той може да се подобрява все повече и повече – това е хубавото. Една от поуките, които хората могат да си извлекат от това, е как страните с такава оскъдност, можем да посрещнем хора от над 200 различни националности живущи тук. Знаете, ако няма добра вода, това е лоша новина, защото качествената вода е основна потребност на всеки човек.

 

 

 

Сутрин се събуждаш и искаш банята, в която отиваш, да има чиста вода, за да се измиеш, когато отидеш до хладилника да вземеш чиста вода и да става за човешко ползване. Ако това основно нещо го няма, никой никога няма да дойде. Така че за да имаме 200 различни националности, живущи в ОАЕ в мир, хармония и любов, една от основните нужди е вода“, посочва Рашид ал Алийм .

 

Италианският гигант „Салини Импрежило“ седи зад най-голямата станция за обезсоляване в света – Джебел Али М. Тя превръща морската вода в питейна за хилядите туристи на Дубай.

 

 

 

Процесът за Шаржа е свързан и с „обратна осмоза“ в мега-станции като „Фуджайра 2“. Този процес е свързан с поетапно прочистване на водата, прочистване на филтрите и изглежда доста сложно.

 

 

 

А най-интересното е, че в богатите на нефт и газ емирства, след като погледнаха към водата в морето, сега отправят поглед към лъчите на слънцето.

 

 

 

„Имаме диверсифицирани източници, използваме течно гориво, дизел, както и природен газ. И пак, слава Богу (алхамд лилах), тази държава е благословена с много газ, много нефт. А вече използваме и соларни системи – и отново сме благословени с пряка слънчева светлина. Има много иновативни идеи, много новаторски стартъп-и и много малки и средни предприятия започнаха да се насочват към прекрасните неща, а именно соларните панели, нищо чудно, като пътувате из ОАЕ, където и да отидете, да виждате на покривите соларните бойлери, улични лампи, захранвани от соларни системи, има и някои електроцентрали, които се захранват изцяло от соларни системи като в Абу Даби и Дубай. Много се гордеем, че наистина се възползваме от безплатната енергия, наречена слънце“ отбелязва  Рашид ал Лийм.

 

 

 

Споменахте слънцето. Много интересно е дали ви харесва идеята за електромобилите като „Тесла“ и други подобни, защото ще намалее търсенето на нефт?

 

 

 

Непряко, защото от къде ще се захранват колите? От електроцентрали. Там пак се гори нефт. Но електромобилът ще подобри околната среда, на която ние с Вас се радваме в града, защото няма да има толкова много въглероден диоксид. Може да не се усеща много тук, но има някои градове по света, в които използват неефикасен източник за горене на течно гориво за задвижване на двигателя и изхвърлят много газове в атмосферата. Та дори разхождайки се усещате лицето и дрехите почерняват, замирисват. Много жалко. Така че ако може, макар и бавно, да се насочим към електромобилите, ще може със страхотна дихателна система да се разхождаме в градове с прекрасен въздух.

 

 

 

Зад тези думи седят милиарди долари. Те превръщат морската вода в питейна в богатите емирства и целия Залив. Тази технология вече чака зелена светлина за Калифорния и някои части на Испания. Но до този момент тя е достъпна само за тези, които могат да си я позволят.

 

Би ти ви

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024