Анализи

Financial Times: Русия се връща в Куба, завладява енергетиката и основни отрасли на икономиката

Financial Times: Русия се връща в Куба, завладява енергетиката и основни отрасли на икономиката

русия768x432

 

 

 

„Възстановяването на копието на сградата на Капитолия в центъра на Хавана символизираше краткият период на разведряване между Куба и САЩ. Но майсторите, които украсяваха златния му купул бяха руснаци, а почетен гост на откриването беше Кремъл, а не Белия дом“, пише Financial Times.

„Решението да бъде възстановен „Capitolio“ в качеството и на резиденция на правителството беше прието, когато започнаха секретните преговори с правителството на Обама. Това беше сигнал, че тогавашният президент Раул Кастро е готов да остави в миналото конфликтите със САЩ. Но новият президент Доналд Тръмп затегна санкциите и Куба се върна към стария си съюзник Русия“, припомня изданието.

„Новото затопляне между Москва и Хавана е все още далеч от горещите обятия от съветско време, когато Кремъл наливаше огромни субсидии в подкрепа на кубинската икономика. Според експерти, последните руски „жестове“ към Хавана са доста ограничени по мащаб и имат за цел руският президент Владимир Путин да може да създава проблеми в „задния двор“ на САЩ без при това да поема сериозни ангажименти.

„В сравнения с останалите руски авантюри, като намесата в сирийската война, например, рисковете и издръжката са ниски, а ефектът от публичността е висок“, коментира пред медията Берт Хофман, експерт по Куба от германския Институт за глобални и регионални изследвания.

„Москва предоставя евтини кредити и правителствени гаранции за стотици милиони долара, което позволява на Хавана да сключва договори с руски фирми за модернизация на заводите си от съветско време, да купува от руски автомобили, самолети, локомотиви и резервни части.

„Невъзможно е да се проследи колко руски пари влизат в Куба, но двата най-големи проекта изпълнявани от Русия са модернизация на жп инфраструктурата на стойност 2 милиарда долара и строителството на четири генератора с мощност 200 мегавата на стойност 1 милиард долара, и които ще бъдат изпълнени също от руска компания.

„Роснефт“ доставя горива в Куба, а от 2017 година добива нефт от северното крайбрежие на Куба.

 

Източник Фактор.бг, оригиналът е публикуван ТУК

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023