Политика

Активираха на пожар Плевнелиев: Президентът се провали с гръм и трясък, оплю държавата

Активираха на пожар Плевнелиев: Президентът се провали с гръм и трясък, оплю държавата

роската59852_660_370

 

 

Президентът заложи всичко на една карта, че е моралният стожер и накрая се провали с гръм и трясък, виждаме, че генералът-президент има нужда от война, защото няма кауза.

Така Росен Плевнелиев  коментира пред БНР снемането на доверието на президента Румен Радев от правителството.

 

 

Внимателно слушах тезата на президента за валутния борд. Аз предсказах в свое интервю, че тази година в първата й половина ще сме свидетели на най-важната политическа битка в България, това е битката за влизането на България в еврозоната. Ако България влезе в еврозоната това ще свърши през април, когато очакваме да бъдем поканени в чакалнята, това значи окончателно откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това значи силна нова фаза на България в Еврозоната. Бях сигурен, че всички в България, които са против новата фаза на интеграция на нашата страна в еврозоната на запад, по един или друг начин ще изпуснат нервите си, ще се организират добре и ще започнат да действат и вие вече го виждате, добави Плевнелиев.

 

Ние се гордеем с валутния борд на България, там има пълен национален консенсус, той не бива да се пипа, той ще прерасне в чакалнята на еврозоната със същите параметри, които са заложени отпреди 20 г. Най -голямата лъжа, която чухме е, че се прави каквато и да е реформа във валутния борд, подчерта Плевнелиев.

 

 

 

Ние напасваме, прехвърляме едно нещо, което едно към едно съществува отпреди 20 г. към еврозоната, със същия курс, със същата икономика, със същите банки. Това, което се случва, е изпускане на нервите. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната, категоричен е Плевнелиев.

 

 

 

Президентът има това право, приемам част от аргументите на Радев за приемливи, драмата е очевидна – нереформирана прокуратура, нереформираният здравен сектор, демографската криза, всичко това е факт, но той не е от вчера и от днес. Ролята на президента е да даде прогрес за развитие, коментира още Плевнелиев.

 

 

 

Нека президентът да извика всички тези хора и държавни институции, за да работят заедно. Диалогът зависи от държавния глава. След като 3 г. плюеше НС, наруши конституционните си задължения, след като воюваше срещу правителството, оплю държавата ни пред целия свят, имахме успешно председателство, това ли е тежка геополитическа криза, за която говори, попита Плевнелиев. Ние имаме една ефективна външна политика, държавата се модернизира, земеделието върви напред. Днес има политическа воля да се вземе някакво решение, посочи още Плевнелиев.

 

 

Снемане на доверието е политическо и морално решение на държавния глава. В продължение на 3 г. президентът водеше войната си постоянно с правителството и НС, поне сега се знае вече, че това е неговата генералска битка. Радев не се чувства добре като президент на България, той не играе тази роля, а и не иска да я играе, според Плевнелиев.

 

 

Тепърва битката предстои, това е битката за интеграцията на България в ЕС, битката за влизането на България в еврозоната. Ако я изгубим заради Радев, оставаме бедни и вечно зависими от интересите на една империя, посочи още Плевнелиев.

loading...
Политика

More in Политика

phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020
big_34

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото, това е асиметрична криза

април 23, 2020