Коментари

Болни амбиции намесиха Русия, САЩ и ОАЕ в мърлява българска интрига

Болни амбиции намесиха Русия, САЩ и ОАЕ в мърлява българска интрига

oae_ru_4 (1)
Сийка Милева, говорителката на Иван Гешев, казала, че днес станало ясно как Русия е застанала зад гърба на Божков и е настояла властите в Абу Даби да го пуснат на свобода. На визита в Дубай е отишъл шефът на руското разузнаване Сергей Наришкин, аргументира се Сийка.

Много хора са чупили тъпомера, но тази новина е нов рекорд. Сийка ни съобщава, че Наришкин, шеф на служба в Топ 3 на света, се вдигнал от Москва, за да уговаря министър-председателя на Обединените арабски емирства да пусне Черепа от ареста. Наистина само болна фантазия може да роди подобна глупост.

 

 

Сийка и Гешев имат ли понятие колко време отнема планирането, стиковането, координиране и обсъждане на темите, анализът на тези теми и организацията на едно такова посещение? И дали през всичките тези месеци в Кремъл са знаели и обсъждали, как точно Божков ще се скара с Пеевски, например, и веднага Валери Симеонов ще предложи закон държавата да поеме хазарта? И въобще защо Иван и Сийка смятат, че в Москва някой толкова много се интересува от войните между олигарси, властници и задкулисието ни?

 

 

 

Идеята е елементарна: да се вкара Русия в нашенския сюжет и по този начин Гешев, плюс още двама-трима от екипа на диктатурата, владееща страната, да направят плонж пред американците. И вярват, че янките ще се хванат?!

 

 

 

Ако все пак трябва да търсим някакъв смисъл във възможността България да е спомената в разговорите в ОАЕ, то би следвало да е по темата за наш депутат-олигарх и дебелите му сметки в арабски банки. Руският президент Владимир Путин няколко пъти напомня за изчезнали близо 800 млн евро по проекта „Южен поток“, които не са върнати на Москва и до днес. Знае се кой стои зад двете основни фирми, участвали в проекта от българска страна.

 

 

 

Известно е също, че тези фирми светкавично напускат проекта, когато разбират, че той няма да мине пред ЕС. Парите обаче ги няма. Говори се, че в момента чрез тръбите за Турски/Балкански поток през наша територия държавата изплаща именно този дълг, присвоен от – руснаците, а и немалко българи знаят от кого.

 

 

 

Това, което са си казали премиерът на ОАЕ и Дубай шейх Мухамед бен Рашид Ал Мактум, руският ръководител на Външното разузнаване Сергей Наришкин и колегата му Талал Хамид Балхул ал Фласи е нещо, което Гешев и Сийка няма как да знаят. Нито нашите служби и дори Бойко Борисов, който има добри връзки в ОАЕ. Защото такава е световната практика от векове. Най-много някой да пусне „партенка“ – неслучайна – по трасето към София, за да се обслужат неистовите амбиции на неколцина нашенци, внушили си, че са по-умни от всички останали.

 

 

 

 

Но да отидем още по-далеч. Допускаме, че на Борисов връзките в ОАЕ са толкова горещи и железни, че някой му признае, че нещо такова е споменато. И той ще го каже на Гешев и Сийка, за да го развеят като байрак пред медиите? Това означава край на уважението и доверието към държавата ни. Защото излиза, че в Абу Даби се надсмиват над Кремъл и разпространяват тайни от преговори на най-високо ниво. Дори не е научна, а налудна фантастика…

 

 

 

 

Друг е въпросът ако имаше официална информация. Но тогава Сийка щеше да цитира източник. Но Сийка не цитира такъв. Защото няма.

 

 

Има „опертивна информация“ на българските служби, че „някакви руснаци посетили Божков в ареста“. Този руснак, защото е бил един, няма нищо общо с руските служби и Кремъл. Как по пътя до Главна прокуратура този човек се превърна в Сергей Наришкин е пълна мистерия. И лъженето трябва да има някаква мярка. Ако службите ни са „придобили“ тази информация, това говори зле за тях, но ако шифрограмата е била правилна, а в прокуратурата са добавили от себе си – значи положението наистина е много зле.

 

 

 

 

Не бива болни амбиции за доказване и власт да принизяват до такава степен отношенията ни с други страни. Човек, колкото й да е запленен от собствените си фантазии, трябва да си дава сметка, че повечето българи са завършили поне пети клас.

 

 

 

И толкова ли е трудно да им светне под каскета, че САЩ и Русия винаги в крайна сметка се разбират и че не се обаждат по телефона в София, за да докладват на как става това и срещу какво.

 

Борис Петков, Фрог нюз

https://frognews.bg/novini/ruskiiat-shef-razuznavaneto-interesuval-dubai-balgarski-politik-oligarh.html

loading...
0
Коментари

More in Коментари

660_795428b93c08078a52ab04b5ddeca076-790x445

Горим боклука на Европа, но си мерим газовете на колите

февруари 13, 2020
majd

Още ли искате да останем в ЕС? Останахме без земеделие, без производство, без електричество, без хора, без нищо

февруари 13, 2020
бонев638-140234-1_wide

Богомил Бонев: Президентът е обединител на нацията срещу безобразията на властта

февруари 12, 2020
Валери-Симеонов2

Венци Мицов: Писмо до един Валери

февруари 11, 2020
гунчева60120632_143137950137844_3838280893680582656_n

Поведението на американския посланик в България е недопустимо и накърнява националния ни суверенитет

февруари 11, 2020
shipka-treti-mart-29

Русия, прости ни, ти знаеш защо и как, кой и колко обича!

февруари 10, 2020