ОБЩЕСТВО

Главсекът на МВР с разбиващ отчет: Кражбите и обирите чувствително намаляват

Главсекът на МВР с разбиващ отчет: Кражбите и обирите чувствително намаляват

ivailo_ivanov_bgnes
Няма полицейски шеф, който да не ни е говорил, че престъпността намалява, а разкриваемостта се повишава. Въпреки драстичните случаи на нападения през последните дни, в това ни увери тази сутрин по НТВ главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
„За 2018 г. имаме около 2000 обира, за 2019 г. – с 200 – 300 по-малко. Обикновено януари-февруари или септември- октомври имаме завишения на този вид престъпления, не мога да кажа каква е причината“, заяви той. Иванов каза, че до 31 януари е имало 2 въоръжени грабежа.

„Има намаление на кражбите. Разкриваемостта също се е повишила. Януари има завишение на този вид престъпления. До 31 януари има само два въоръжени грабежа в София. В Шумен не е въоръжен грабеж. Задържан има само за банката на „Цар Борис Трети“. По другите случаи има заподозрени лица. Задържаният е  криминално проявен. Мотивът е, че е дължал пари“, каза той.  Иванов не пропусна да цитира МВР-статистика, която винаги се разминава с усещането на хората за състоянието на престъпността.

 

 

Репортаж пък показа, че хора в Монтанско са пропищели от набези на крадци, които дори ги пребиват.  Потърпевшите са решили да се въоръжават, за да могат да се защитават.

 

 

По този повод Иванов включи машината за клишета, като дори докара зрителят до сълзи на умиление:  „В никакъв случая няма увеличение на този вид престъпност. Темата битова престъпност ни е приоритет. Засилваме полицейското присъствие. Ежеседмично се прави анализ на оперативната обстановка. Спускат се доклади в ГДНП.  Хората трябва да имат доверие към служителите. Да не виждат в полицая враг, а приятел“. Тирада, която ни връща във времето, когато Народната милиция и народа бяха единни, според лозунгите.

 

 

Относно задържаните полицаи, опитали да откраднат пари от печеливш тото-фиш, той каза: „Красимир Любомиров е стар служител. Работил съм много с него. Той е добър служител, но това не значи, че не може да сгреши.

 

 

 

Щом е зам.-началник, значи има някакви качества. Не сме имали информация срещу него. Сигналът за него дойде от директора на СДВР. Задържаните полицаи са отговаряли за джебчийските кражби. Любомиров е бил началник на сектор джебчийски кражби. Другият задържан е началникът на джебчийските кражби, който заел поста след него“.

 

 

Словото не е силната част на главния секретар. По-страшно е, че и полицейската работа не е.

 

Фрог нюз, Нова тв

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_1a9d

Мутафчийски продължава да държи на своето: Катерим следващия „пик“ и всяко разхлабване на мерките…

април 26, 2020
posledni-danni-covid-19-u-nas-171

Нови данни: Голямо огнище на К-19 пламна в български град, ето колко станаха заразените

април 26, 2020
masovi-aresti-tazi-nosht-693

Арестуваха красива наша певица и брат й при днешната спецакция в София! СНИМКИ

април 25, 2020
big_se

Безпрецедентно решение на властта: Военен парад за Гергьовден на 6-и май няма да има

април 25, 2020
big_126d1

Масови арести тази нощ! 7 души са задържани при спецакция, претърсванията продължават

април 25, 2020
big_8

Как преди 25 години убиха Васил Илиев – първото знаково убийство на мафиотски бос у нас

април 25, 2020