Политика

Гърците спират щурм на мигранти с шокови гранати и сълзотворен газ. Борисов: Нулева миграция на нашата граница

Гърците спират щурм на мигранти с шокови гранати и сълзотворен газ. Борисов: Нулева миграция на нашата граница

big_1584

 

 

На нашите граници има нулева миграция. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с ръководството на „Локомотив“ – Пловдив и на „Ботев“ – Пловдив, цитиран от Нова телевизия.

 

 

Той посочи, че хеликоптер ще прелети над гръцката граница и увери българските граждани, че трябва да са спокойни, защото моряците и граничарите са на поста си.

 

 

Няма нормален човек, който да разреши с автомати да се тръгне срещу майки с деца, коментира той мигрантския натиск по границата с Турция.

 

 

Той посочи, че в НАТО е било решено да се подкрепи Турция, като България е била една от действащите и настоятелни страни.

 

Евтиният популизъм е лесна работа, отговорният човек мисли какво ще се случи, след като изговори приказките, подчерта премиерът.

 

 

Той съобщи, че подготвя голяма среща по въпроса у нас. В понеделник ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган, за да договори неговите условия. Когато ти загиват войници, не може да не ти е мъчно, затова изказах съболезнования на Ердоган, обясни Борисов. Той бе категоричен, че трябва да се направи всичко възможно до края на седмицата да се помогне на Турция, за да може тя да се грижи за бежанците.

 

 

Борисов заяви, че в този случай той не е посредник, а заинтересована страна, защото българите очаквали да бъдат защитени. Защото при тези условия – с коронавируса и тази бежанска вълна, напълно е възможно да изпаднем в криза, изрази опасенията си премиерът. Затова бил толкова активен.

 

 

„С Мицотакис бяхме на съвместно заседание. Ердоган го обяви вчера, говорил е с четирима души – Тръмп, Меркел, Макрон и Бойко Борисов. Не е скромно, но трябва да ви се каже“, изтъкна Борисов.

 

 

 

Междувременно гръцката гранична полиция и специалните звена за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и шокови гранати в събота, за да предотврати влизането на мигранти в страната през затворения граничен пункт в Кастанис и Пазаркуле. Правителството заяви, че е решено да предотврати влизането на мигранти, идващи от Турция, съобщи турският в. „Сабах“, цитиран от Блиц.

 

big_1583

 

„През цялата нощ силите за сигурност предотвратяваха незаконните преминавания на границата“, заяви министърът на отбраната Никос Панайотопулос пред гръцката телевизия Скай в събота, ден след като Турция заяви, че повече няма да пречи на бежанците да отидат в Европа.

 

 

„Няколко мигранти са арестувани“, добави министърът.

 

 

„Гърция засили проверките в проливите между гръцките острови в източното Беломорие и турския бряг“, заяви министърът на корабоплаването и островната политика Йоанис Плакиотакис, който също отговаря за бреговата охрана.

„Гръцките граници също са и граници на Европа“, каза той.

 

Ситуацията остана напрегната в събота. Някои мигранти успяха да преминат Марица – граничната река между Гърция и Турция, с гумени лодки, съобщи държавната телевизия.

 

 

Гръцкото правителство свика кризисна среща в събота сутринта, за да обсъди проблема с мигрантите.

Междувременно кадри на живо показват какво се случва на турско-гръцката граница, където стотици бежанци се опитват да преминат към Европа.

loading...
0
Политика

More in Политика

бигbig_bjhyvo

Борисов с обръщение към българите за удължаване на извънредното положение: Благодаря ви, гордея се с вас!

април 1, 2020
0ed0a922bdb1ab8eb5d79b75399af21b

Правителството реши: Удължаване на извънредното положение до 13 май!

април 1, 2020
общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)

От днес депутатът взема 9600 лв. с бонусите, вдигнаха си заплатите и министрите! Не, това не е шега

април 1, 2020
7764556

Менда Стоянова: Ще се наложи извънредното положение да бъде удължено

април 1, 2020
kacarov2

Д-р Стойчо Кацаров: Има нещо гнило в тази пандемия

април 1, 2020
big_swe

Мутафчийски: Ако пробите на депутатите са отрицателни, ще продължат да работят. Не можем да закрием държавата

април 1, 2020