СВЯТ

Ердоган: Отворихме портите! На границата с Европа има 18 000 мигранти, днес може да станат 30 000

Ердоган: Отворихме портите! На границата с Европа има 18 000 мигранти, днес може да станат 30 000

big_263

 

 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в събота обеща да позволи на бежанците да пътуват до Европа от Турция, допълвайки, че страната му не може вече да се справя с нови вълни от хора, които бягат от разрушената от войната Сирия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

 

 

“Какво направихме вчера (петък)? Отворихме портите”, каза Ердоган в Истанбул в първите си коментари, след като в четвъртък в Северна Сирия бяха убити 33 турски войски. “Няма да затворим тези врати … Защо? Защото Европейският съюз трябва да спазва обещанията си.”

 

 

Турският лидер каза още, че 18 000 мигранти са се натрупали ва турската граница с Европа от петък, добавяйки, че броят им може да достигне до 30 000 в събота.

 

 

Според него сирийският режим на президента Башар Асад ще „плати цената“ за убийството на 33 турски войници в Идлиб.

 

 

Турският лидер също така каза, че е поискал от Путин“ да му се махне от пътя“ в северозападната сирийска провинция.

 

 

За пореден път турският президент през последните два дни се зарече да остави „отворени портите“ за бежанците, стремящи се да достигнат до Европа.

 

 

Премиерът Бойко Борисов – сред разговора си с турския президент Ердоган в понеделник, ще организира лидерска среща за решаване на мигрантския проблем. На нашата граница няма напрежение, но това не решава проблема, заяви той по време на обиколката си в пловдивско.

 

Много пъти са ме заяждали за моята дипломация, обаче на границите ни има нулева миграция, подчерта премиерът.

 

„Аз не съм посредник, а заинтересована страна“, допълни Бойко Борисов – „защото българският народ очаква да бъде защитен и да не стане хуманитарна криза“.

 

„При една такава бежанска вълна, при този коронавирус може действително да изпаднем в ситуация в целия регион да няма оправяне. Затова съм толкова активен“, каза още Бойко Борисов.

 

Борисов добави, че днес границата ни с Гърция ще бъде огледана с хеликоптер, тъй като по думите му там е основният ни страх в момента. Премиерът подчерта многократно, че няма нищо по-различно на границата ни с Турция, в сравнение с преди две или три години.

Според него обаче не това е решението на проблема и добави, че няма нормален човек, който да иска да се действа със сила срещу жени и деца. Борисов припомни, че освен бежанската криза в Турция, има и хуманитарна в Сирия, където близо един милион души нямат вода и храна, което ги кара да мигрират.

„Вчера взехме решение в НАТО да подкрепим Турция и България беше една от действащите и най-настоятелни страни“, каза Борисов.

„Няма миграционен натиск към България, но трябва да се помогне на Гърция“, категоричен бе той. По думите му огромни парични средства вече се пренасочват към Червения полумесец за справяне с хуманитарната криза.

 

На срещата в България следващата седмица ще бъдат обсъдени мерките, които ще бъдат предприети във връзка с възникналата кризисна ситуация, подчерта премиерът Борисов.

 

„Ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. Ще кажа в следващите дни какви неща ще направим тука в България, за да решим дълготрайно този процес – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО включително“, обеща премиерът.

 

Борисов изказа съболезнования за загиналите турски войници и изрази съчувствие към хилядите бежанци, търсещи спасение от войната. Няма нормален човек, който да разреши със сила да се действа срещу жени с деца. Хуманитарната криза е жестока в тази част на Сирия. Близо 1 млн. души, семейства с деца като нас нямат вода, нямат храна, времето е студено, затова те бягат от зор. Вчера до 22:30 ч. вечерта водих разговори. Два пъти говоря с Чавушоглу, два пъти с президента на Турция, разказа Борисов.

Истински ме боли като като гледам по земята лежат жени и деца. Ние трябва да направим всичко възможно много бързо – сряда, четвъртък най-късно да захраним Турция с необходимите средства, за да си ги приеме отново, да се грижи за тях и ние заедно с нея  да се грижим, защото и те не са длъжни да го правят“, заяви Борисов в Пловдив.

 

БГНЕС, Епицентър

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

big_8i

Дори в Албания депутатите намалиха заплатите си наполовина! У нас си ги вдигнаха „по закон“ за СРЗ в бюджетната сфера

април 2, 2020
ПАРАД1525851145

Ще има ли парад на Победата на 9 май – ето какво замислят в Москва!

април 2, 2020
92519-560x315-trim(101,0,1200,824)

„Гардиън“: COVID-19 може да стане последната отровна капка, която да остави ЕС в историята

април 2, 2020
smartonosna-smes-rezistentni-bakterii-i-791

Мистерия: В Италия руски лекари видяха странни смъртни случаи от COVID-19

април 2, 2020
big_Screenshot_3

Не. 5000 медицински сестри не са починали в Италия от коронавирус. Националните ни медии сътвориха невиждан гаф!

април 2, 2020
88273fe1f11e43649695114fefebcdc4

Руски самолет с хуманитарна помощ пристигна в Ню Йорк

април 2, 2020