Политика

Инджова: Смяната на лева с еврото ще е изгодна за бизнесмени, банкери и властта. Да му мислят бедните

Инджова: Смяната на лева с еврото ще е изгодна за бизнесмени, банкери и властта. Да му мислят бедните

big_30_4

 

 

Бившият премиер на България Ренета Инджова смята, че смяната на лева с еврото няма да е удачно за бедните хора от населението.

 

 

„Всички ще бъдат обхванати от страх, дано да не се стигне до паника. Властниците са решили да играят един друг вид хазарт – този, който почнаха в началото на 90-те години на Магурата. От 94-та година досега е едно и също. Ако започне сега едно обръщане – левовете в евро, после еврото в левове. Това е една игра, която ще е изгодна за бизнесмени, за банкери – още повече, за властта, която разполага с огромен фискален и валутен резерв още повече.

 

 

Ще си поиграят докато вземат онова, което имат и най-бедните. Те помежду си като си поиграят ще си разпределят, защото виждате тектоничните пластове се променят, а пък властта много хубаво прави – още една криза, още един пожар, и казват „ама как ще сменяме сега правителството, като взел да се клати борда“. Искам да предупредя да не стане тука от борба за борда, против борда и т.н., всички да се окажат зад борда“, каза тя.

 

 

„Като се знае, че в чакалнята на Еврозоната се влиза с едни такива движения, ще се окаже, че когато дойде ред да се влиза в самата Еврозона ще ни сложат едни други условия. А какво става ако се случи шоковото прехвърляне от един на друг режим? Къде са макроикономистите в страната да кажат психологическия фактор колко е важен за създаването на очаквания, за движението на пазара“, коментира още тя.

 

 

 

Запитана не е ли факт, че както казва Бойко Борисов, всички държави, които са в Еврозоната са добре, тя отговори: „Това са макроикономическите и геостратегическите разбирания на Борисов. Ами ако в този геостратегически сандвич, в който е поставен в момента, се окаже, че друга посока ще му заръчат. Така както вероятно са му заръчали да прави това допълнително споразумение, което може би и да няма никаква стойност, защото те вече са заложени регламентите за това.

 

 

Аз ви казвам категорично, че онова, което в петък е прието, обслужва едни специфични интереси да си поиграем малко на хазарт. Не казвам нищо повече. Но играенето на хазарт от бедни хора води до техния крах. Бедните да му мислят като си поиграят“.

 

 

„Грешката е това, че се създаде една валута при изключително големи разлики между равнищата, в които са включващите се една друга страни. Точно тези разлики се използват, за да се правят ползи за развитите страни. Затова една Германия ще се чуди сега какво да прави с търговския си излишък, защото толкова хубаво търгува, че събра за сметка на други, които са в минус.

 

 

Една държава като Великобритания разбра, че вноските й са повече отколкото са ползите й, и си тръгва. Сега за еврото всички сме закачени за него чрез марката. Ние имахме възможност да превключваме от една на друга по-интересна за нас котва“, коментира още Инджова.

 

Би тиви, Петел

loading...
0
Политика

More in Политика

big_127c3

Ковачки обяви, че няма нищо общо с вноса на боклук и намекна кой трябва да понесе отговорност

февруари 11, 2020
пасковbig_59

Пламен Пасков със скандални разкрития: Химнът „Мила Родино“ вече е с чужди авторски права! ВИДЕО

февруари 11, 2020
м

След като ни избиха добитъка, Мустафа откри седмица на американското говеждо

февруари 11, 2020
барниphp10qcej_800x

Кирилов: Няма нужда от доказване, че съдия Миталов е корумпиран, все пак това ни го казват от САЩ

февруари 11, 2020
михайлов26914240_1724371757583051_346595659_n

Д-р Н. Михайлов: Борисов е блясък на българската мизерия, феноменално постижение на нашето малодушие

февруари 11, 2020
goranov

Горанов: Докато аз съм министър, ДДС няма да се намалява, трябват ред и справедливост в борбата със сивия сектор

февруари 11, 2020