Икономика

„Комерсант“: Цената на руския газ за България може да падне наполовина

„Комерсант“: Цената на руския газ за България може да падне наполовина

a4faf82119c1be2134c837d912646fe1

 

 

 

„Газпром“ смята да преразгледа цените, заложени в договора за доставка на газ в България, пише „Комерсант“, цитиран от БТА. 

 

 

 

 

По данни на руския икономически всекидневник газът може да бъде „отвързан“ от петрола и вместо това цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Според оценки на анализатори, цената на синьото гориво за България може да бъде понижена с над 50 на сто до 140 долара за 1000 кубични метра.

 

 

 

 

„Газпром“ трябва да преразгледа формулата на определяне на цената на газа заради задълженията на концерна пред Европейската комисия, свързани с антимонополното разследване. Освен това от тази есен България ще може да получава газ от Азербайджан и втечнен природен газ от световния пазар, отбелязва „Комерсант“.

 

 

 

Вестникът цитира източници, запознати с хода на преговорите. Според тях дъщерната компания „Газпром експорт“ може да промени формулата на ценообразуването в дългосрочния договор за газови доставки с „Булгаргаз“. Във вторник българската държавна компания съобщи, че се надява до края на месеца да приключи преговорите с „Газпром експорт“, което ще позволи значително понижаване на цената за България, припомня изданието.

 

 

 

България не е най-значимият клиент за „Газпром“, но руският монополист едва ли ще иска да я изгуби, затова София най-вероятно ще получи исканата отбивка в цената на газа, смятат експерти на „Газета“.

 

 

България се стреми да намали с 2,52 на сто цената на руския газ за второто тримесечие на 2020 г. Страната разчита да плаща за един мегават 1,11 лева по-малко. София отдавна се кани да замени част от руското гориво с по-скъп американски или катарски втечнен природен газ и с газ от Азербайджан, посочва всекидневникът.

 

 

Очаква се газът от Азербайджан да бъде много скъп – той ще пристига по Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който прилага високи тарифи за пренос, а също и през изграждания в момента газопровод между Гърция и България, обяснява пред изданието руският експерт Алексей Гривач.

 

Не е ясно на какво основание България иска намаление в цената на руския газ, особено когато започва да купува по-скъпо гориво от конкуренти на Москва, смята той. По думите му „това не е съвсем пазарен подход“. Излиза, че София иска от „Газпром“ отбивка в цената „в опит да намали бъдещите си разноски по други договори“, твърди Гривач.

 

 

Запитан „дали са справедливи претенциите на България да получи отбивка в цената“, друг енергиен експерт от Русия заявява пред „Московский комсомолец“: „При всяко положение са оправдани“.

 

 

Доколкото през нейна територия минава тръбопроводът за други европейски страни, България има възможност да упражнява влияние върху газовия доставчик, съответно и сериозна преговорна позиция, изтъква аналитикът Сергей Пикин.

 

 

„Вземете Турция, там също гледат доставките на газ от Русия да не надхвърлят стойността на горивото, идващо по тръбопровода от Азербайджан. Това е нормално, това е конкуренция“, добавя той.

 

 

„Булгаргаз“ вероятно преговаря за намаление на цената с всички доставчици, а не само с Русия. Всички компании искат да печелят от ценовата разлика между доставките на едро и на дребно, казва Пикин.

 

 

Запитан дали обикновените потребители в България „ще усетят, ако Русия намали цената на газа“, експертът отговаря: „Те вече го усетиха: след пускането на „Турски поток“ стойността на газа стана много по-ниска“.

 

Лупа БГ

loading...
0
Икономика

More in Икономика

big_19eb

Кристалина Георгиева: Световната икономика спря! Никога досега това не се е случвало

април 3, 2020
big_1953

Ето кoи щe ca нaй-зaceгнaтитe oт ĸopoнaвиpyca ceĸтopи в Бългapия, кризата скоро ще се усети и у нас

март 7, 2020
kr_stanchev

Красен Станчев потвърди мрачните прогнози на проф. Стив Ханке за еврото: Не е моментът да бързаме

февруари 22, 2020
statev

Руси Статков, експерт по приватизацията: Икономиката в България изкуствено бе разрушена

февруари 17, 2020
ток-картиd854fecd6e8c42839cef384cdc439857

Българската индустрия работи на загуба заради рекордните цени на тока, бизнесът се готви за протест

февруари 10, 2020
potvardiha-ima-tonove-zlato-zalezhi-705

Откриха тонове златни залежи на сръбско-българската граница

февруари 6, 2020