ОБЩЕСТВО

Паника: 1 милиард лева са обърнали българите в евро за една седмица!

Паника: 1 милиард лева са обърнали българите в евро за една седмица!

zaimov

 

 

Темата за валутната и парична политика на една държава никога не е нищо друго освен политическа.

Хипотезата, че това е икономически въпрос е прикриване на неговата политическа стойност.

 

 

Това заяви в „Още от деня“ финансистът Мартин Заимов, предаде БНТ.

Според него в момента пред България стоят много изключително важни дългосрочни въпроси. Въпросът за еврото е един от тях, но той касае и мястото на България в света. Той направи паралел с периода от края на 19. век до 1908 г., когато страната ни обявява независимост. По това време България бележи подем, както и по думите му, такъв е периодът от края на 90-те години досега.

 

 

 

Мартин Заимов, финансист: Тогавашният и, страхувам се, сегашният проблем е, че няма това дългосрочно мислене или дори да го има, то не е видимо и качествено. Проблемът за еврото е мястото на България по отношение на Европа и по отношение на нейното бъдеще.

 

 

 

Заимов изрази твърда позиция, че е необходимо размишление за бъдещето, защото сегашното време много прилича на времето в началото и в средата на 19. век.

 

 

 

Не казвам, че ни предстои война, но ни предстоят много трудности. Човечеството е скарано с околния свят. Все повече сме скарани с технологиите – падат мостове, взривяват се фабрики.

 

 

 

Илюзия е, че цифровизацията ще реши нещо. Българите днес сме в уникално добра ситуация в сравнение с миналото и в сравнение с нашите съседи. Говоря не само икономически, говоря и политически.

 

 

 

Заимов оцени като изключително важен факта, че доверието в институциите е едва 20% и е необходимо политиците да направят нужното това да се промени.

 

 

 

 

Начинът, по който беше направена промяната в закона, касаеща валутния борд, беше прибързан и неразумен, посочи Мартин Заимов. „Трябва абсолютно ясно и категорично да стоим зад твърдите пари“. Доброто бъдеще на човечеството е по-скоро в Европа, а не където и да било другаде, добави той. Европа никога няма да бъде централизирана във вида, в който е Китай, САЩ или бившия Съветски съюз. Отношението с Европа означава политическата класа да помогне на българската администрация да повиши знанието и сигурността в себе си.

 

 

 

Той коментира, че в последната седмица около 1 млрд. пари са обърнати от лева в евро и кешът е над 100 млн. „Очевидно хората взимат решения от тяхна гледна точка. Дали това е разумно не мога да кажа, но Народната банка, министърът на финансите или други институции, които с авторитета си могат да генерират доверие, трябва да обяснят какво ще правят за дългото бъдеще на България“, каза в заключение той.

 

 

Източник: Petel.bg

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

вежди

Вежди Рашидов: „Трябва да поздравиме Борисов. Кажете ми кой друг, освен да говориме, работи?“

април 24, 2020
38cb0531fb5ea61b91f19faadcda4976

Бареков за биячите на Слави Ангелов: Такива ги сгъвам като салфетка!… Малко по-късно получи отговор от феновете! СНИМКА

април 24, 2020
1587718135_8

Пъти повече тестове за ден и равен брой болни в интензивните 2 седмици: Какъв бум на К-19?

април 24, 2020
896-504-asen-vasilev

Бивш министър зададе най-важните 7 въпроса към Щаба, за които не дават отговор

април 24, 2020
val

Разкритие на Валя Ахчиева: Има здрави хора, които се отчитат като болни от коронавирус

април 24, 2020
big_31_637b

Експертите втрещени: Убиецът на Милен Цветков употребил рядък за Европа наркотик

април 24, 2020