Политика

Посланик Макаров: Русия ще гони наши дипломати. Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

Посланик Макаров: Русия ще гони наши дипломати. Съдия Миталов е невинен до доказване на противното

макаровbig_1336

 

 

Русия най-вероятно ще изгони наши дипломати. Това стана ясно от изявление на посланик Анатолий Макаров. Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки, предаде БГНЕС.

 

Удивен съм от решението на САЩ да наложат забрана на съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щати заради корупция, коментира посланик Макаров. И допълни: „Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да било другаде“.

 

 

Руският дипломат заяви, че като цяло всяко обвинение се нуждае от доказване: „Това е съвършено нормално. Все пак живеем в цивилизована страна, в България има един принцип в правото – презумпцията за невинност до доказване на противното“.

 

 

 

Макаров предположи, че Миталов ще има възможност да защити честта и професионалната си репутация и допълни, че освен САЩ има много други държави, в които може да се пътува.

 

 

Руският президент Владимир Путин посети България за последно  страната за последно през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена още една негова визита тук, каза в отговор на въпрос посланик Макаров. Той подчерта, обаче, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл.

 

 

 

Относно евентуално посещение на Лавров, Макаров каза, че такава възможност се обсъжда.

 

На въпрос дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и Америка, той заяви категорично, че не се намираме в състояние на война и Русия не воюва с никого за територията на България, а Черно море е „море на дружбата”. Единственото, към което Москва се стреми, е да осъществява тук свои проекти, които са икономически изгодни и за двете страни, както правят това и САЩ.

 

 

Посолството на Русия в София отбеляза днес Деня на дипломата с полагане на венци пред паметника на граф Игнатиев в Докторската градина в София. Извънредният и пълномощен посланик Анатолий Макаров подчерта голямата роля, която Игнатиев е изиграл при подписването на Санстефанския мирен договор.

 

 

 

Руският дипломат подчерта, че Общинският съвет на София още през 1903 г. взема решение за построяване на паметник на граф Игнатиев в София, но то до момента все още не е изпълнено.

loading...
Политика

More in Политика

phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020
big_34

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото, това е асиметрична криза

април 23, 2020