ОБЩЕСТВО

Почна се! Масово обръщат левовете в евро и ги теглят, слагат в сейфове: вот на дoверие

Почна се! Масово обръщат левовете в евро и ги теглят, слагат в сейфове: вот на дoверие

пари

 

 

 

Вот на недоверие за финансовата политика на правителството: в големите български банки вече седмица хората обръщат левовете си в евро и долари, но много от тях не ги оставят, а и ги теглят и оставят спестяванията си в сейфове в трезорите. Става въпрос за огромни за нашия пазар суми, измервани в 7-цифрени стойности, категорични са банкерите. Защо се получава така?

 

 
Вместо със закон, както призовахме и ние, и водещите икономисти на България, властта помисли, че се измъква от темата за убийството на лева и курса, при който ще влезем в Еврозоната с решение на парламента. Какво гарантира то? Нищо. Напомняме, че с решение Народното събрание определи 3 параметъра по сделката за закупуване на Ф-16 и нито 1 от тях не беше изпълнен от правителството.

 

 


Депутатите гласуваха ПЪРВО цена от 1,8 млрд.лв., самолетите досега ни струват 2,2 млрд.+ 300 млн.лв. за летищна база за тях, а допълнително ще трябва да бъдат дооборудвани, транспортирани, застраховани за наша сметка и тя ще набъбне до 3 млрд.лв. и малко отгоре.

 

 

 
Депутатите гласуваха ВТОРО и уж с решението си задължиха правителството да осигури напълно оборудвани бойни самолети. И това не стана. Не само не са оборудвани, а дори няма да бъдат застраховани, което ще плащаме отделно, наред с въоръжението, та даже и транспортирането им.

 

 

Да не говорим, че част от без друго недостатъчните 8 бройки ще могат да се използват само за учебни цели.

 

 

Депутатите гласуваха ТРЕТО цената да бъде изплащана в продължение на години, за да не се товари бюджетът. И правителството не го изпълни – реши да плати предсрочно самолетите, независимо, че ще бъдат доставени евентуално след 3-4 години.

 


А решението за гарантиране на курс 1,95583 лв. за евро дори не съдържа конкретиката, която я има в онова за Ф-16. На първо място то говори за периода „до“, а не „при“ влизане в Еврозоната, което изобщо не е едно и също. Второ, единственото, което задължава е финансовият министър, който и да е той, „да поддържа“ при преговорите с останалите 19 в Еврозоната идеята ни за запазване на курса. Като се знаем какви са преговарящи и кои точно неща договорихме в полза на себе си, положението е направо стряскащо.

 

19 минути

19min.bg

 

loading...
0
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_c

142 000 българи са се завърнали у нас от началото на извънредното положение

април 2, 2020
mutafchijski

Кърваво писмо от цензуриран художник, който никога не е бил подмазвач

април 2, 2020
dd4f6abe95cea5b5e658b0d24880ff25

ТРАГЕДИЯ: Почина жената от Враца с перфорация на стомаха, лекувана по телефона заради Covid-19 истерията

април 2, 2020
big_1392

Двойният стандарт при тестването в стил „някои са по-равни“, гневи и засилва усещането за безпомощност и липса на справедливост

април 2, 2020
big_Screenshot_3

Не. 5000 медицински сестри не са починали в Италия от коронавирус. Националните ни медии сътвориха невиждан гаф!

април 2, 2020
kacarov2

Д-р Стойчо Кацаров: Има несъответствие в данните за заразени от коронавирус. Те не отговарят за никаква епидемия

април 2, 2020