САЩ

Провал на опита за импийчмънт на Тръмп

Провал на опита за импийчмънт на Тръмп

 

ТРЪМПphprxigmz_800x

 

 

Третият в историята на СAЩ опит за отстраняване на действащ президент от власт се провали: контролираният от републиканците Сенат реши, че двете обвинения, повдигнати срещу Доналд Тръмп от неговите противници, са несъстоятелни.

 

Обвиненията срещу Тръмп бяха за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на Конгреса.

 

По първото обвинение президентът на САЩ беше оправдан с 52 срещу 48 гласа, а по второто – с 53 срещу 47 гласа.

 

Разликата в гласовете при двата вота се дължи на факта, че сенаторът-републиканец Мит Ромни гласува за импийчмънт по обвинението за злоупотреба с власт.

 

За да се стигне до импийчмънт, противниците на Тръмп трябваше да получат две трети от гласовете – поне по едно от обвиненията.

 

В Сената демократите имат 47 от 100 места, така че дори и най-пламенните противници на президента не обсъждаха сериозно през последните месеци евентуалното му напускане на Белия дом, припомня Би Би Си.

 

Така Сенатът на САЩ – Горната камара на Конгреса, приключи официално процеса за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Лидерите на републиканците и демократите благодариха на съдията в процеса, Джон Робъртс, предаде ДПА.

„Очаквам с нетърпение да ви видя по по-радостни поводи“, каза Робъртс, докато закриваше заседанието.

Белият дом приветства гласуването в Сената, довело до оправдаването на президента Доналд Тръмп, и определи процеса за импийчмънт като „лов на вещици, основан на поредица лъжи“.

„Днес позорният опит за импийчмънт, скалъпен от демократите, приключи с пълното оневиняване и реабилитиране на президента Доналд Тръмп. Както казвахме през цялото време, той е невинен“, заяви прессекретарят на Белия дом.

Самият Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че ще направи официално изявление по-късно днес във връзка с оправдаването си от Сената.

Това ще стане по обед местно време (19 часа българско) в Белия дом.

В публикацията си в Туитър президентът на САЩ отново определи процеса за импийчмънт като „измама“.

Оправдаването на Доналд Тръмп бе очаквано, тъй като се знаеше предварително, че сенаторите ще гласуват съобразно партийната си принадлежност. А тъй като републиканците държат мнозинство в горната камара на Конгреса с 53 от 100 места, 47-те им колеги демократи едва ли можеха да съберат нужните за осъждане на президента 2/3 от гласовете, за които е нужна подкрепата от най-малко 20 сенатори републиканци.

Но републиканецът Мит Ромни направи изключение. По-рано той обяви, че ще гласува Доналд Тръмп да бъде признат за виновен по обвинението злоупотреба с власт – така бяха събрани 48-те гласа.

 

През декември Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ, реши Тръмп да бъде подложен на импийчмънт. Той беше обвинен, че е злоупотребил с власт, за да упражни натиск върху Украйна да започне разследване срещу негов политически съперник преди тазгодишните президентски избори, а след това беше обвинен и че е възпрепятствал разследването на Конгреса. Президентът заяви, че не е вършил нищо нередно. При това положение Тръмп остава на поста си, след като опитът той да бъде отстранен от него се провали при гласуванията тази вечер.

Белият дом приветства гласуването в Сената, довело до оправдаването на президента Доналд Тръмп, и определи процеса за импийчмънт като „лов на вещици, основан на поредица лъжи“, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

„Днес позорният опит за импийчмънт, скалъпен от демократите, приключи с пълното оневиняване и реабилитиране на президента Доналд Тръмп. Както казвахме през цялото време, той е невинен“, заяви прессекретарят на Белия дом.

loading...
0
САЩ

More in САЩ

2

Започва най-голямото американско военно учение в Европа от 25 години

февруари 4, 2020
-тръмп-2-1200x628-resize-quadrant(C)

Огромна трагедия и коварство: Демократите оплакват провала си в импийчмънта срещу Тръмп

февруари 1, 2020
сюл1580214937-lisd

Загина офицерът от ЦРУ, координирал ликвидирането на Сюлеймани

януари 28, 2020
изи1476793511-shutterstock-397569799

САЩ спира визите на 7 страни, ето кои са те

януари 22, 2020
big_Donald_Trump

Откриха процеса за импийчмънт на Тръмп в Сената

януари 16, 2020
heil

САЩ: Ние знаем какъв е интереса ви, затова сме против втората линия на „Турски поток“!

януари 10, 2020