СВЯТ

Тръмп е взел решението за ликвидирането на ген. Сулеймани въз основа на неточни разузнавателни данни

Тръмп е взел решението за ликвидирането на ген. Сулеймани въз основа на неточни разузнавателни данни

Ракетните атаки срещу американски цели в Ирак не са извършени от шиитските милиции, а от сунитски бойни части, принадлежащи към „Ислямска държава“. Вашингтон обвини иранския генерал Касем Сулеймани за тези действия. Смъртта на ръководителя на отдела за специални сили „Кудс“ (в превод на български – „Ерусалим“ – бел. ред) като част от Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК) постави отношенията между САЩ и Иран на ръба на войната и мира. Разузнавателната общност на Ислямска република Иран е предоставила на The New York Times неопровержими доказателства за неучастието на Касем Сулеймани в ракетните атаки срещу американски военни бази в Ирак, пише руският опозиционен вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция „Фокус“.
Тръмп е взел решението за ликвидирането на ген. Сулеймани въз основа на неточни разузнавателни данни

 

Решението да се ликвидира ген. Сулеймани е било взето заради обстрела на 27 декември, в резултат на което загинаха американци във военновъздушна база К-1 близо до Киркук, в Северен Ирак. The New York Times съобщи, че „иракските военни и разузнавателни служители изказаха своите съображения за това кой е изстрелял ракетите … заявявайки, че смятат, че е малко вероятно шиитските милиции, обвинявани от САЩ за нападението, да носят отговорност.“
Иранският бригаден генерал Ахмед Аднан, началник на разузнаването на иракската федерална полиция, заяви, че отговорността за въпросните обстрели е на „Ислямска държава“. Администрацията на Тръмп не представи никакви доказателства, показващи, че иракската шиитска милиция „Катаеб Хизбулла“, която има връзки с Иран, е отговорна за нападението над американската база К-1в Ирак. Освен това тази формация отрича провеждането на подобна атака.
САЩ реагираха точно на тази ракетна атака няколко дни по-късно със смъртоносни авиационни удари по целите на „Катаеб Хизбулла“ в Ирак и Сирия, предизвиквайки опасна ескалационна спирала, която доведе Иран и САЩ до ръба на войната. На 2 януари военновъздушните сили на САЩ убиха Сулеймани, като използваха високоточни боеприпаси от безпилотен летателен апарат.
Ударът бе извършен в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп.
След убийството на Сулеймани, което беше широко осъдено като военен акт, Министерството на отбраната на САЩ направи изявление, в което твърди, без никакви доказателства, че именно той е организирал атаките срещу коалиционни бази в Ирак през последните няколко месеца, включително атаката на 27 декември, завършила с загинали и ранени военни и цивилни американски и иракски персонал. Както съобщава The New York Times: “Ракетите са изстреляни от мюсюлманския участък на сунитската провинция Киркук, известен с причастността си към идеалите на „Ислямска държава“.

Иранските военни подчертават, че формациите на „Катаеб Хизбулла“ не присъстват в провинция Киркук от 2014 г.
Освен това е известно, че 10 дни преди нападението на К-1 „Ислямска държава“ извърши три атаки срещу военни съоръжения, разположени в близост до въпросната база. Освен това през ноември и декември представители на иракското разузнаване изпратиха доклади до американците, предупреждавайки, че „Ислямска държава“ планира да атакува К-1.

 

Източници: „Фокус“, „Епицентър“

 

loading...
0
СВЯТ

More in СВЯТ

24f36bbbff136f1f726a0fb9d9dc5cfb

Руски сателит сложи НАТО в шах

февруари 8, 2020
Pemberton-police

Холивуд потъна в скръб: Кола прегази голям комик – любима световна знаменитост! СНИМКИ

февруари 8, 2020
estestvena-smart-ili-ubiistvo-pochina-lekariat-koito-prav-saobshti-za-smartonosniia-koronavirus

Разкриха от кой точно бозайник е тръгнал коронавирусът, заразил хиляди в Китай! СНИМКА

февруари 8, 2020
koronavirus_dania

Цял Китай скочи срещу карикатура за коронавируса в датски вестник

февруари 8, 2020
кьовеши-пламен-герогиев-бойко-

Кьовеши се оплака в ЕП, че някои европейски държави спъват и саботират работата й

февруари 6, 2020
ТРЪМПphprxigmz_800x

Провал на опита за импийчмънт на Тръмп

февруари 6, 2020