ОБЩЕСТВО

Бизнесът настоява за незабавни оставки заради скъпия ток, готов е за радикални действия

Бизнесът настоява за незабавни оставки заради скъпия ток, готов е за радикални действия

радикални61127f2526284cd489e46491283197ac

 

 

Според АОБР некадърното и корумпирано управление на сектора е довело до кризата с цената на тока

 

 

Четирите национално представителни организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, искат незабавни оставки на ръководствата на Български енергиен холдинг (БЕХ), на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Това става ясно от остра декларация на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), от която са част четирите организации.

 

 

Причината за исканите оставки е, че от началото на годината цената на електроенергията за индустрията в България е най-висока в цяла Европа заради „некадърното“ управление на сектора.

 

 

БЕХ е монополист на борсата и очевидно използва монопола си като не управлява според регламента РЕМИТ предлагането, а управлява във вреда на българската индустрия и българската икономика“, пишат в позицията си.

 

 

Причината за исканите оставки в ТЕЦ-а е, че дружеството не изпълнява препоръките на КЕВР да продава на цени над 93.33 лв. за мегаватчас и трупа загуби, а индустрията внася електроенергия на значително по-високи цени.

 

 

„Да, при некадърното и/или корумпирано управление на енергетиката България от страна, изнасяща над 15% от произведената електроенергия, съкрати производството с тези 15% и се превърна във вносител“, смятат от бизнеса.

 

 

Виновна за кризата с цените на борсовия ток у нас според работодателите е и БНЕБ, която е оператор на пазара на електроенергия. „БНЕБ за 2 години така и не разбра, че трябва да предложи стандартизирани по време продукти на пазара на „Дългосрочни договори“ и че не е нормално да има възможност да се оферират отклонения от – 100% до +500%“.

 

 

 

„Работодателските организации многократно са посочвали пороците на системата, от които се възползват енергийните олигарси на прехода, прекрачвайки често Закона в свой интерес и в ущърб на цялото общество“, добавят от АОБР.

 

 

В съобщението се добавя, че безгрижието на институциите е престъпно и това е проличало и в неделя, 9 февруари 2020 г., когато цената на борсовия ток в България е най-висока в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия.

 

 

Цената на тока за бизнеса в България стана повод за напрежение сред работодателите, тъй като тя отново беше най-висока в Европа. Това добре се вижда при сравняването на цените на борсовия сегмент „Ден напред“, на който се търгуват около 2/3 от количествата на свободния пазар и който е референтният пазар за цената на тока както за институциите, така и за търговците, производителите и потребителите, обясняват от организацията. Те дават пример с Гърция, където единствено цената е била по-висока от тази у нас, но там тя включва и някои мрежови такси, освен активната енергия.

 

 

„Да, ние имаме най-скъпия ток, а трябва да прибавим към тази цена и ненотифицираните държавни помощи, които доплащаме допълнително за всеки мегават чрез таксата „Задължение към обществото“, казват от едрия бизнес и добавят, че за това няма други причини, освен „некадърното и/или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и БНЕБ“.

 

Дунав мост

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024