Политика

Близнашки: Президентът трябва да подаде оставка, за да покаже, че носи отговорност

Близнашки: Президентът трябва да подаде оставка, за да покаже, че носи отговорност

georgi-bliznashki-nova

 

 

 

Ситуацията е доста поучителна, определени среди се опитват да създадат истерия около това. Категорично искам да заявя, че нещо като абсолютен имунитет, що се отнася до президента, в нашата конституция няма. Абсолютно означава някакво явление, което няма изключение. Самият член 103 показва нещо друго – че има изключение от общото правило, посочвайки държавната измяна и нарушаване на конституцията. Това заяви в предаването „Неделята на NOVA“ преподавателят по конституцинно право и миинистър-председател в периода август-ноември 2014г. проф. Георги Близнашки.

 

 

„Тук имаме фундаментален проблем и той е, че това са двете висши престъпления и те не са установени по законодателен ред. Това налага да има съответно тълкуване. Там има една предварителна фраза, наказателно-процесуалният кодекс се измени няколко пъти и е много важно да се фиксира предварителната проверка на прокуратурата дали е част от досъдебното производство и какво трябва да се направи със събрания материал“, смята той, пише standartnews.com.

 

 

 

 

„В една република не може да има безотговорни фактори, всички поемат отговорност. В нашия случай с държавния глава, той не е освободен от отговорност, тъй като всички негови актове се преподписват от министър-председателя или съответния министър. Абсолютен имунитет са имали абсолютните владетели и от историята знаем как завършва животът им. Всички трябва да са готови да носят отговорност. Друг е въпросът за процедурите и за начина, по който това трябва да бъде осъществено. За това е много важно хората на върха на държавата да знаят, че носят отговорност“, каза още Близнашки.

 

 

 

 

„Много съжалявам, че президента с такава лекота направи тази крачка. Смятам, че прокуратурата действаше правилно и в обществен интерес“, добави професорът.

 

 

 

Близнашки направи аналогия с процедурата по импийчмънт срещу Тръмп, която започна след като офицер даде показания, според които се накърнява обществения интерес.

 

 

„Мнозина се опитват да осуетят решението на Конституционния съд, защото не знаят какво ще последва. Аз се надявам тази история да завърши по един легитимен начин. След като искаш светлината на прожекторите да бъде навсякъде, трябва да се научиш да поемаш отговорността.

 

 

 

При тази ситуация, единственият начин да излезеш от ситуацията е да подадеш оставка. Ясно ми е, че това няма да се случи“, заяви още проф. Близнашки.

 

 

 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024