Политика

Борисов с изненадващ отбой: Няма да приемаме еврото докато няма абсолютен консенсус и увереност

Борисов с изненадващ отбой: Няма да приемаме еврото докато няма абсолютен консенсус и увереност

153670_660_370
„Искам да им кажа, че докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята. Щом има притеснения“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на отбелязването на 30-ата годишнина на КНСБ, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов посочи, че няма държава, приела евро, да е по-зле или да е станала по-зле.

„В същото време обаче българският народ поради една, втора или трета причина, има притеснения. Притеснението е да не се вдигнат цените. Имаме ли право ние, с моите коалиционни партньори, да заложим, без да е убеден целият народ, че това е правилно, кратки срокове? Аз съм убеден, че е правилно. Но хората се страхуват“, поясни министър-председателят.

По думите му докато няма абсолютен консенсус и увереност, няма да се засилват нещата в тази посока, но според него това не означава да се откажем от влизането в чакалнята на еврозоната. Премиерът бе категоричен, че компетентните институции трябва максимално да обясняват и говорят по темата.

„Чак когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък“, поясни министър-председателят.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че не е подслушвал президента Румен Радев и се ръкува с него.
borisov_radev_knsb
„Не съм подслушвал президента по никакъв начин. Не знам, не искам да знам, не съм знаел“, категоричен бе Борисов и добави, че няма да позволи да бъде вкаран в този скандал. Премиерът не пропусна да напомни, че самият той е бил подслушван преди години.
Борисов уточни, че дори обект на записите, пуснати от прокуратурата, не е бил президентът Радев, а тогавашният началник на Военновъздушните сили (ВВС).
Премиерът подкрепи призива на главния прокурор Иван Гешев, който поиска по-рано днес управляващите да не се бъркат в работата на прокуратурата.
„Абсолютно е прав. Прокуратурата не е мястото, където да се решават политическите препирни“, отсече Борисов и добави, че е поискал от институциите да решат проблема с вноса на боклук отвън, но не е изисквал това от прокуратурата.
Борисов не се страхува от президента и служебно правителство. Той каза още, че ще бъде създаден зелен съвет, който ще работи съвместно в търсенето на консенсус.
„Докато не направим ядрени централи и зелени технологии, не може да се лишим от 60% от електрическата си енергия“, посочи премиерът.
Борисов коментира и темата с приемането на еврото. Докато няма абсолютен консенсус, увереност, няма да насилваме влизането в
Премиерът посочи още, че през 2019 г. износът на страната ни е бил на рекордно високо ниво – 58 млрд. лв. Безработицата също е рекордно ниска. Кредитните ни рейтинги са най-високите на Балканите.
По отношение на Наредба Н18 Борисов увери, че когато се постигне консенсус и по този въпрос тогава тя ще влезе в сила.

 

Канал  3

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024