ОБЩЕСТВО

Германската телевизия ZDF с разбиващ репортаж: България е кофата за боклук на Европа (ВИДЕО)

Германската телевизия ZDF с разбиващ репортаж: България е кофата за боклук на Европа (ВИДЕО)

 

zdf_bokluk_blgariya

 

 

„Германия генерира 220 кг отпадъци на човек годишно. Ние сме европейски шампиони. Въпреки, че квотите ни за рециклиране изглеждат добре на хартия, реалността не е красива и често изглежда така – планини от отпадъци в държави, които трябва да се справят с нашия проблем. Много от тях дори не са рециклируеми. От това страдат тези, които генерират най-малко. Става въпрос за генерирането на пластмасови отпадъци.

 

бойко-борисов-сметище-410x260

 

Защо заради това страдат деца в България?“, се казва в репортаж, излъчен в новинарската емисия на германската телевизия ZDF. Репортажът продължава така: България е една от основните страни, импортиращи отпадъци от Западна Европа. Когато децата от Бобов дол играят навън, ръцете им се цапат с пепел от ТЕЦ Бобов дол, а въздухът мирише на сажди.

 

 

 

„Тук няма чист въздух, дишаме отрова. Този прахоляк е навсякъде, може би трябва да се махнем. Тук не е здравословно за деца“, казва Жулиета Трапанска.

Пепелта идва от ТЕЦ, която освен въглища изгаря и пластмаса.

 

 

„Складират ги, смесват ги с въглищата и ги изгарят. После ние дишаме всичко това“, казват местните. Според природозащитници това е най-замърсяващата ТЕЦ на Балканите. Изгарянето на отпадъци е легално само при спазване на европейските стандарти. Според природозащитниците липсва контрол. Поради това съдят собствениците на ТЕЦ Бобов дол. „Филтрите, които са поставени, са за въглища, а не за изгаряне на отпадъци“, казва Данита Саричинова.

 

 

Отпадъците са главно от Италия и се изгарят в различни ТЕЦ в България. Става въпрос за пари. „За собствениците на ТЕЦ е по-изгодно да изгарят отпадъци понеже получават допълнителни средства за това“, допълва Саричинова.

 

 

Изгарянето на отпадъци е добър бизнес за всички участници. България все по-често е цел за внос на отпадъци. Тук това е сравнително лесно и без строг контрол. Това нелегално депо с тонове италиански електрически отпадъци е такъв пример. Според местния инспектор по околната среда се складират все повече чуждестранни отпадъци. Имало доста вратички, а корупцията е навсякъде. Нито МОСВ, нито собствениците на ТЕЦ Бобов дол се съгласяват техен представител да застане пред камерите на немската телевизия.

 

 

 

Гражданите на Бобов дол са разгневени. ТЕЦ-ът, осигурявал дълго време работата им, сега вреди на живота им. „Изгарянето на отпадъци води до рак. Ние дишаме всичко това. Това е престъпление“, казва Васил Васев. Президентът на България свали доверието си от управляващите като изгарянето на отпадъци е една от причините. Но това е само символично действие. Главният проблем си остава. Комините продължават да ръсят сажди, а децата на Бобов дол играят в пепелта.

 

 

 

 

 

Факти бГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024