Политика

Гешев най-сетне се реши: прокуратурата подхваща скандала с къщата в Барселона, ще разпитва и Борисов

Гешев най-сетне се реши: прокуратурата подхваща скандала с къщата в Барселона, ще разпитва и Борисов

 

гешо1572601119

 

 

Прокуратурата се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

 

 

С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер по линия на механизма за международното правно сътрудничество ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

 

 

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

 

 

Миналия петък скандалът с луксозната къща в Барселона, към която се предполага, че отношение има премиерът Бойко Борисов, се разгоря с нова сила.

 

 

Изданието El Periodico от Барселона обяви, че автономната испанска област Каталуня разследва дали Борисов е свързан с международна схема за пране на пари.

 

 

На два пъти  Борисов коментира новината:

„Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми“.

 

 

По-късно през деня пред българските журналисти в Брюксел добави още няколко изречения и намекна, без да го назове поименно, за роля на президента Румен Радев в разследването срещу него.

 

 

 

„В Барселона съм ходил преди 15 години като кмет. Не са мои пари, нямам нищо общо и с тези фирми и никоя служба не ме е търсила да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички разследвания на моя съсед по месторабота с неговите шествия.

 

 

 

Не знам защо тръгнаха в тази посока. Защото по всички телевизии го правеха по евроизборите. Децата, разузнавачите от ГРУ (руското Главно разузнавателно управление – б.р.), които сега са в Европарламента, го говореха всичко това. Това беше преди близо година. Отговорих, отговорих, отговорих.“

 

 

 

Борисов допълни: Аз ги разбирам тези ченгеджийски номера. Те са много ясни. Преди два месеца ни предупредиха. Трябваше да излиза по една статия в понеделник, вторник, сряда, четвъртък. Обаче нещо се объркаха. Целта беше шествието да е пикът, да се направи пуч.“

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024