Политика

Гешев почва ревизия на Прехода! Възлага на ДАНС пълна проверка на цялата приватизация

Гешев почва ревизия на Прехода! Възлага на ДАНС пълна проверка на цялата приватизация

01gechev

 

 

Иван Гешев почва ревизия на Прехода!

 

Главният прокурор на Република България Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

 

ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка следва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

 

Идеята за ревизия на Прехода е една от амбициозните задачи на Иван Гешев, която той си постави още при номинирането му за главен прокурор.

 

„Цената на т.нар. „криминален преход“ не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци“ – това пише в Концепцията си за управление на прокуратурата  Иван Гешев, когато кандидатстваше за поста на държавен обвинител. 

 

Прокуратурата има голям потенциал, който не е използван. Колко да ни е трудно? Живеем в собствена държава, взимаме добри заплати. Не стрелят по нас, за сега. Единственото, което можем да направим, е да дадем на българите, това което очакват. А те очакват повече справедливост и това, което те наричат „криминален преход” да свърши. Знам, че прокуратурата не може да направи всичко, но се опитваме”, заяви в края на миналата седмица в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев.

 

Българските граждани искат справедливост и ние им я даваме. А сега някакви хора, за които е ясно какви са, изведнъж стават жертви, как така се страхуват толкова много тези олигарси от криминалния преход?”, обърна се ден преди това Гешев към журналистите.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024