Политика

Горанов: Аз няма да гласувам за втори мандат на президента! Правомощията му трябва да се ограничат

Горанов: Аз няма да гласувам за втори мандат на президента! Правомощията му трябва да се ограничат

Vladislav_Goranov_2

 

 

 

Финансовият министър разкритикува оттеглянето на доверието на президента към правителството. В студиото на „Панорама“ Владислав Горанов заяви, че не е съгласен държавният глава да може да назначава служебни правителства.

 

Финансовият министър Владислав Горанов даде заявка за промяна на конституцията и ограничаване на правомощията на президента за съставяне на служебен кабинет.

 

Той обоснова идеята си с изкушенията, които остават у президентството да участва по този начин в изпълнителната власт и съответно в момента да дава оценка на изпълнителната власт. Според Горанов това е едно смесване на властите, което не дава добри резултати.

 

 

В такова изкушение бил изпаднал и настоящият държавен глава и то още в началото на мандата си, но по стечение на обстоятелствата, че Бойко Борисов е решил да заложи на карта мандата на второто си правителство и след загубата на президентските избори да подаде оставка. Именно докосването до това изкушение в началото на мандата давало в момента тласък на постоянните критики и опити за вмешателство в дейността на правителството, включително и нещото като сваляне на доверие, на което сме станали свидетели преди дни.

 

 

Прочита на случилото се от последната седмица за Горанов е: Прокуратурата свали доверието си от Радев, на следващия ден Радев каза свалям доверието си от изпълнителната власт. „Ние какво да правим? И ние ли да свалим доверие от някого“, запита риторично Горанов и посочи, че ГЕРБ е избрало пътя на работа. Добре е в демокрацията всеки да си знае мястото и ролята, допълни Горанов, изрично подчертавайки, че прави разграничение между политика Румен Радев и президентската институция.

 

 

Чий обаче да са правомощията за съставяне на служебно правителство при предсрочни избори и разпускане на парламента, ако не са на президента, Владислав Горанов не посочи.

 

Правителството няма причина да иска импийчмънта на президента, така както държавният глава няма основание да иска вот на недоверие, каза той.

 

 

Горанов изрази съмнение, че импийчмънтът на президента би довел до дивиденти за Кабинета. Според него Румен Радев е започнал мандата си с подкрепата на политическа партия и още тогава се е „захранен политическият му нагон’. Радев не може да преодолее желанието си към изпълнителната власт, твърди Горанов.

 

 

Той отбеляза още, че Румен Радев е снел доверието си от Кабинета дни, след като прокуратурата сне доверието си от него.

Трябва ли правителството да каже, че няма да си говори с президента? Не можем да го кажем. Аз няма да гласувам за втори мандат на президента, заключи финансовият министър. 

 

БНТ, Евроком

Политика

More in Политика

радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024
big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024