Политика

Гърците спират щурм на мигранти с шокови гранати и сълзотворен газ. Борисов: Нулева миграция на нашата граница

Гърците спират щурм на мигранти с шокови гранати и сълзотворен газ. Борисов: Нулева миграция на нашата граница

big_1584

 

 

На нашите граници има нулева миграция. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с ръководството на „Локомотив“ – Пловдив и на „Ботев“ – Пловдив, цитиран от Нова телевизия.

 

 

Той посочи, че хеликоптер ще прелети над гръцката граница и увери българските граждани, че трябва да са спокойни, защото моряците и граничарите са на поста си.

 

 

Няма нормален човек, който да разреши с автомати да се тръгне срещу майки с деца, коментира той мигрантския натиск по границата с Турция.

 

 

Той посочи, че в НАТО е било решено да се подкрепи Турция, като България е била една от действащите и настоятелни страни.

 

Евтиният популизъм е лесна работа, отговорният човек мисли какво ще се случи, след като изговори приказките, подчерта премиерът.

 

 

Той съобщи, че подготвя голяма среща по въпроса у нас. В понеделник ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган, за да договори неговите условия. Когато ти загиват войници, не може да не ти е мъчно, затова изказах съболезнования на Ердоган, обясни Борисов. Той бе категоричен, че трябва да се направи всичко възможно до края на седмицата да се помогне на Турция, за да може тя да се грижи за бежанците.

 

 

Борисов заяви, че в този случай той не е посредник, а заинтересована страна, защото българите очаквали да бъдат защитени. Защото при тези условия – с коронавируса и тази бежанска вълна, напълно е възможно да изпаднем в криза, изрази опасенията си премиерът. Затова бил толкова активен.

 

 

„С Мицотакис бяхме на съвместно заседание. Ердоган го обяви вчера, говорил е с четирима души – Тръмп, Меркел, Макрон и Бойко Борисов. Не е скромно, но трябва да ви се каже“, изтъкна Борисов.

 

 

 

Междувременно гръцката гранична полиция и специалните звена за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и шокови гранати в събота, за да предотврати влизането на мигранти в страната през затворения граничен пункт в Кастанис и Пазаркуле. Правителството заяви, че е решено да предотврати влизането на мигранти, идващи от Турция, съобщи турският в. „Сабах“, цитиран от Блиц.

 

big_1583

 

„През цялата нощ силите за сигурност предотвратяваха незаконните преминавания на границата“, заяви министърът на отбраната Никос Панайотопулос пред гръцката телевизия Скай в събота, ден след като Турция заяви, че повече няма да пречи на бежанците да отидат в Европа.

 

 

„Няколко мигранти са арестувани“, добави министърът.

 

 

„Гърция засили проверките в проливите между гръцките острови в източното Беломорие и турския бряг“, заяви министърът на корабоплаването и островната политика Йоанис Плакиотакис, който също отговаря за бреговата охрана.

„Гръцките граници също са и граници на Европа“, каза той.

 

Ситуацията остана напрегната в събота. Някои мигранти успяха да преминат Марица – граничната река между Гърция и Турция, с гумени лодки, съобщи държавната телевизия.

 

 

Гръцкото правителство свика кризисна среща в събота сутринта, за да обсъди проблема с мигрантите.

Междувременно кадри на живо показват какво се случва на турско-гръцката граница, където стотици бежанци се опитват да преминат към Европа.

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024