Коментари

Двама са кандидатите за ”черния списък” на САЩ

Двама са кандидатите за ”черния списък” на САЩ

magnitski_usa
Ако беше станала авария в АЕЦ „Белене“ щеше да има по-малка буря, отколкото от изявленията на американската посланичка Херо Мустафа и последвалото обръщение на президента Румен Радев към българския народ. Причината е проста: поне 80 на сто от българите чакат промяна. Каквато й да е, но промяна.

На всички им писна, освен на тези във властта, политиката и близките до тях, да сме последни по стандарт и първи по смъртност и корупция в Европа. Ние ли сме най-големите идиоти, та толкова години не можахме да се качим поне едно стъпало нагоре в черните класации?! Розовите твърдения на управляващите, че се развиваме прекрасно и живеем прекрасно, са балони и дъвки. И те не си вярват, защото най-добре знаят за какъв срив на институционалността става дума. По-страшен отколкото дори предполагаме.

 

 

И понеже хиляди българи си задават въпроса, кой ще бъде обявен от Държавния департамент за корумпиран и поради това нежелан в САЩ, нека поразсъждаваме върху думите на Н.Пр. Херо Мустафа. Тя каза: „САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки.Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”.

 

 

 

В разследването по закона „Магнитски“ са обсъждани и коментирани две имена: Сотир Цацаров, доскорошен главен прокурор и Делян Пеевски, депутат от ДПС, олигарх и лице на кръга #Кой. Разследването продължава повече от две години. Събирани са документи, доказателства и свидетелски показания. Ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски”, – казва посланичката на САЩ. Това стеснява обсега до две лица, вече споменати.

 

 

 

Всеки може сам да предположи. Ако съдим по уточнението, че става дума за човек, заемащ държавна позиция, предположенията се конкретизират още повече.

 

 

И ако – засега тезата е хипотетична, – се стигне до обявяване на едно от двете имена, не се съмнявайте, че земетръс ще удари статуквото у нас. Всички опити на управници и политици да се правят на спокойни са измамни. Защото след това обявяване ще последват още, обеща г-жа Мустафа. Всъщност тя само предава мнение от Белия дом през Държавния департамент. Защото резултатите по „Магнитски“ се оявяват от президента на САЩ. Така е по закон.

 

 

Дали някой вярва в съвпадението, че американският посланик и българският президент говорят за едно и също в един ден? Ако смятте, че „да“ – не се обзалагайте, ще загубите.

 

 

 

Има нещо много тъжно в това очакване за промяна. Руснаците ни освобождаваха два пъти. Спорно или безспорно – въпрос на гледна точка. Посрещали сме и германците с хляб и съл на Орлов мост. Днес се надяваме пак отвън – в случая американците, да са следващите, които ни поднасят нещо, което би трябвало да извоювами сами. Наистина е тъжно. И унизително. Спомням си думите на Георги С. Раковски: Нашата свобода от нас зависи! Глухи ли сме?

 

Огнян Стефанов

Фрог нюз

Коментари

More in Коментари

big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024