ОБЩЕСТВО

Един от обвинените по аферата „Божков“ изуми съда с изказването си!

Един от обвинените по аферата „Божков“ изуми съда с изказването си!

vb-pura-e1581082503964

 

 

Специализираният наказателен съд освободи от ареста Пламен Георгиев и Тодор Марков, сочени от прокуратурата за част от престъпната група на бизнесмена Васил Божков.

 

 

 

Според съда няма риск те да се укрият, а рискът да извършат ново престъпление е занижен и затова реши те да останат под домашен арест.

 

 

Двамата членове на Комисията по хазарта бяха задържани по-рано днес, а държавното обвинение поиска спрямо тях да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Срещу тях са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление и участие в ОПГ.

 

 

 

Пламен Георгиев е бил член на регулаторния орган по времето, когато той е оглавяван от Огнемир Митев, който също е сред задържаните. Тодор Марков пък е началник на отдел „Контролна дейност“ – пост, който заема от 2019 година.

 

 

 

Според защитата обаче от 2014 г. до 2019 г. Тодор Марков е бил на длъжност „младши експерт“ и като такъв е изпълнявал по-скоро деловодни функции, като по никакъв начин не е могъл да влияе върху работата на Комисията по хазарта.

 

 

 

 

Пред съда самият той заяви, че не познава Васил Божков и приближените му. „Тези лица нито съм ги виждал, нито ги познавам, нито някой някога се е свързвал с мен“, каза той на съдията, пише „Дарик“.

 

 

 

На обратното мнение бе обвинението, според което Марков се е издигнал до началник на отдел именно благодарение на контактите си с Божков.

 

 

 

„Ние нямаме абсолютно никаква вина за всичко това, което се случва в държавата“, каза още Марков в последната си дума пред съда.

 

 

 

Защитата на Пламен Георгиев пък подчерта, че той е единственият обвиняем, задържан след като сам и доброволно се е явил пред разследващите органи.

 

 

Самият той заяви пред съда, че за времето, в което е бил част от Комисията, са извършени множество проверки на работата й от Министерството на финансите, без констатирани нарушения.

 

 

 

В съдебната зала стана ясно, че той има и очно заболяване, заради което е получил намалена трудоспособност от ТЕЛК.

 

 

 

Според данни на прокуратурата до този момент са повдигнати обвинения на общо 8 души, включително и на сочения за ръководител на групата Васил Божков, чиито документи за екстрадиция от ОАЕ се подготвят. До момента са разпитани 25 свидетели.

 

Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024