Политика

Защо в записи с президента е важно съдържанието, а с хора от кабинета – не

Защо в записи с президента е важно съдържанието, а с хора от кабинета – не

dim_uzunov_1
Димитър Узунов, бивш представляващ Висшият съдебен съвет, коментира скандала със записите на разговор на командващия ВВС ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев. Узунов говори по бТВ и застава самоотвержено зад главния прокурор Иван Гешев, като постави под съмнение действия на Радев.

 

Според Узунов целта на въпроса дали Гешев е имал право да публикува записите е да се отклони вниманието от пряката реч на участниците в диалога. „Главният прокурор напълно законосъобразно е предоставил възможност българската общественост да чуе в пряка реч участниците в диалога“, твърди без колебание Узунов.

 

Би било логично водещият Антон Хекимян да попита, защо в много други случаи съдържанието, според прокуратурата, е без значение и поради това не се проведоха разследвания и проверки при сензационни разкрития, някои от които за корупция на най-високо ниво в държавата.

 

Узунов казва още: „Чувам, че се изкарва тезата, че прокуратурата отговаря за това, че президентът Румен Радев иска промени в конституцията около избора на нов главен прокурор. Не вярвам да е така. Аз мога да изкарам тезата, че президентът иска да назначава шефа на КПКОНПИ, за да спре това разследване. Не твърдя, че е така, но ето ви една теза“, гордо отсича Узунов.

 

Има обаче и друга теза: Шефът на КПКОНПИ се избира в НС, където болшинство има групата на ГЕРБ. Лидер на ГЕРБ е Бойко Борисов. Значи премиерът решава кой да е шеф на КПКОНПИ и може да нареди или спре определени разследвания. Не твърдим, че е така, но ето ви още една теза…

 

В скандала с публикуването на записа от разговора между ген. Стойков и президента Радев изявени юристи са категорични, че Инспектората към ВСС е трябвало да се самосезира за действията на Иван Гешев за поредица закононарушения. Инспектората не се е самосезирал. Това корупция ли е или зависимост? Не казваме, че е, но ето ви още една теза

 

Да си припомним други случаи, когато тезите бяха съвсем различни.

 

„Ало Банов съм“. Скандалните записи бяха огласени от евродепутата Елена Йончева. Според БСП тези записи уличават министърът на културата Боил Банов в корупция. Прокуратурата се засили да разследва казусът, но до нищо конкретно не се стигна, въпреки очевидното договаряне в телефонния разговор на Банов с изпълнителите на ремонта на Ларгото в София. Министърът продължава да е министър, защото съдържанието се оказа маловажно, за сметка на процедурен хаос около самия запис…

 

През 2013 гръмна скандалът „Ти си го избра“. Тогава в качеството си на говорител на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова заяви, че Бойко Борисов, Николай Кокинов, градски прокурор на София и Мирослав Найденов, бивш земеделски министър не са извършили престъпление със скандалния разговор в дома на Борисов. В този разговор Кокинов се обръща към експремиера в този момент и му казва по повод главния прокурор Сотир Цацаров: „Ти си го избра“.

 

 

Поне двама българи са си помислили тогава, че Цацаров е избран, благодарение на Борисов? Може да не е било така, но така излиза… За всеки случай прокуратурата образува дело за незаконно подслушване срещу неизвестен извършител.

 

През 2014 г. Софийската апелативна прокуратурата прекрати разследването по делото „Мишо Бирата“. Така стана ясно, че държавното обвинение е проверявало само технологията на записа, а не съдържание, където бе скандалът. Става дума за нашумелият случай „Ало, Ваньо“. Историята е от 13 март 2010 година. Предният ден митничари започват проверка в пивоварната „Булбрю“ на покойния вече бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата. По този повод шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов провежда разговори с тогавашния премиер Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и зам.-шефа на митниците Антоний Странджев. От изтеклите СРС-та става ясно, че тогавашният премиер е поел ангажимент да не закача Мишо Бирата. Споровете се завъртяха около СРС-ата и съдържанието отиде в девета глуха.

 

Същата е съдбата и на записите, известни като „Яневагейт“ или „двете каки“. Става дума за поредица разговори, които разкриват машинации и сделки на задкулисието с главни действащи лица Делян Пеевски, Сотир Цацаров и Бойко Борисов. ВСС тогава отказа да разследва главния прокурор Цацаров, въпреки скандалните разкрития за връзките му с изпълнителната власт. И в този случай акцентът падна върху това как са направени записи, а не върху съдържанието.

 

Изводът се налага сам: Когато на управляващи и силните в прокуратурата нещо не им харесва – важи формата. Когато обаче това засяга лица, които трябва да бъдат атакувани – съдържанието става водещо.

 

Димитърузуновци съществуват благодарение на този модел. А този модел създава и отглежда Димитърузуновци…

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

Image_17465500_40_0

Денков: Не на нови избори! Да гласуваме правителство с премиер Мария Габриел и без смяна на министри

март 24, 2024
габи-1

Габриел: Няма да правя правителство, ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, отиваме на избори

март 24, 2024
радев-нов

Радев за атаката в Москва: Съболезнования за опечалените, солидарност с руския народ

март 23, 2024
phpxr8ibc_559x345

Кметът Терзиев със заплата над 9000 лв., от 1 април и парите на съветниците скачат три пъти

март 22, 2024
асенка-1

Парламентът задължи Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергетиката до 31 март

март 21, 2024
нинова- 1

Нинова: В енергетиката е пълен хаос! Внасяме закон за отлагане либерализацията на пазара на ток за битовите потребители

март 21, 2024