ОБЩЕСТВО

Извънредно! Васил Божков вече е на свобода

Извънредно! Васил Божков вече е на свобода

освободен1580541978-152086-660-370
Бизнесменът Васил Божков е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и се намира в Дубай, твърди „Банкеръ“.
Към собственика на „Нове Холдинг“ има повдигнати от българската прокуратура общо 11 обвинения, в това число – за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред.
В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. В четвъртък плъзна слух, че Божков е направил постъпки пред чужда държава да бъде пуснат от ареста незабавно.
В Абу Даби са пристигнали руски граждани, които са се застъпили пред местните власти за неговото освобождаване.
В понеделник в Абу Даби е бил на работна визита и Сергей Наришкин, който ръководи външното разузнаване на Руската федерация.
Доколко тази информация отговаря на истината и дали въобще има връзка – няма никакви официални източници.
Прокуратурата очакваше отговор от ОАЕ на искането той да бъде екстрадиран. В сряда имаше претърсвания в апартамент на Васил Божков в столицата.
Преди това екипи на МВР и прокуратурата претърсиха и ресторант „Грозд“ в София, който е собственост на Александър Тумпаров, обвиняем за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков.
На Тумпаров е наложена рекордна парична гаранция от 1.5 млн. лв., но няма официална информация дали той е внесъл сумата. На 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в „Ню геймс“ (организаторът на „Национална лотария“), „Евробет“ (което притежава конкурентната „Лотария България“ и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството – собственик на самолета на Божков. Основанието е предполагаеми публични вземания.
Запорите ограничават възможностите на Божков да се разпорежда с дяловете си, но не водят до отнемане на собствеността. Заедно с Васил Божков бе арестуван и основният акционер във ФК „Левски“ Георги Попов. Според информация на телевизия „Европа“ Попов стои зад руските опити за освобождаването на Божков от ареста.

Банкеръ, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024