Политика

Ковачки заплаши: Спира тецовете и оставя хиляди без парно посред зима, ако му посегнат

Ковачки заплаши: Спира тецовете и оставя хиляди без парно посред зима, ако му посегнат

ковачбойко-ковачкио-1280x640

 

 

Енергийният магнат Христо Ковачки заплашил министър от кабинета на Бойко Борисов, че ако му посегнат, ще остави хиляди българи без парно и топла вода посред зима. Ексклузивната новина разкри пред Lupa.bg политик, близък до управляващата партия.

 

 

Олигархът, който по неофициална информация се намира в Кан, Франция, където е семейството му, пуснал есемес до управника с призив да го оставят намира. Мултимилионерът се покри след спецакция на прокуратурата във Варна покрай горенето на боклук от Италия в негови тецове.

 

ТЕЦ „Брикел” на олигарха е сред активите на Ковачки, с които бизнесменът изнудва властта

 

 

„В съобщението Христо Ковачки написал, че ако прокуратурата не спре с претърсванията в офиси на негови фирми, ще въртне кранчето на неговите топлоцентрали – ТЕЦ „Република”, ТЕЦ „Бобов дол” и ТЕЦ „Брикел”, обясни информаторът ни.

 

 

Така без парно ще останат около 35 000 домакинства в България, т.е. между 90 и 100 000 българи.

 

 

В Гълъбово около 2000 домакинства използват централно отопление и са абонати на ТЕЦ „Брикел”. Освен тях тецът обслужва още 7 учебни заведения, 6 културни центъра, както и местната многопрофилна болница за активно лечение. Осигурява и топлоснабдяване на 3 сгради на община Гълъбово, Районния съд, както и на Общинската дирекция на МВР.

 

 

Абонатите на „Топлофикация – Сливен” са над 13 000 домакинства, а на „Топлофикация Перник”, която се захранва от ТЕЦ „Република” – около 20 000. Простата сметка показа, че Христо Ковачки е доставчик на парно за 35 000 семейства, които може да мръзнат, ако изпълни заканата си.

 

 

Казусът с вноса на отпадъци премина в нова фаза, след като в сряда акциите на прокуратурата стигнаха до офисите на свързаните с Христо Ковачки дружества „Брикел” и „Траш юнивърс” в Гълъбово. За разлика от досегашните проверки в малки складове и инсталации, тази засяга централата, която поиска от екоинспекцията в Стара Загора разрешение за горене на хиляди тонове RDF.

 

 

Повод за проверката са пристигналите на пристанище „Варна-запад” 127 контейнера с италиански отпадъци. Операцията е под ръководството на Районната прокуратура във Варна, съобщиха от държавното обвинение.

 

 

Малко след това Lupa.bg разкри, че енергийният бос е изчезнал в посока Франция като застраховка, че няма да му се наложи да вижда слънцето през решетки.

 

 

Лупа БГ

lupa.bg

 

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024