ИНЦИДЕНТИ

Лоши новини за издирваните под връх Ботев баща и син! СНИМКИ/ВИДЕО

Лоши новини за издирваните под връх Ботев баща и син! СНИМКИ/ВИДЕО

 

2c00009ba6fa89729b4ae25e0fe2aabb

 

 

Без успех остава издирването на бащата и сина, изчезнали под връх Ботев в Стара планина. Спасители, доброволци, служители на Централен Балкан ги издирват вече трети ден, предаде новини.бг.

 

 

Един от вариантите за изкачването към връх Ботев започва от местността „Паниците“, както са направили и двамата туристи. До върха на 2376 метра височина следват стръмни склонове, гористи местности, ридове, красиви гледки, но и много предизвикателства за туристите.

 

 

Както са направили и изчезналите баща и син – следващата им стъпка към върха е била хижа „Рай“. От нея до връх Ботев са 4 километра – трудно трасе.

 

 

 

След като са били в заслона на върха, при изключително лошо време, туристите тръгват надолу. За последно, връзка с бащата и сина е имало в сряда следобед.

Спасителната акция днес започна още на зазоряване при температура на въздуха от минус 18 градуса, силен вятър и гъста мъгла.

 

Лошите метеорологични условия не позволяват и да бъдат изкарани рак траци.

 
В акцията участваха около 30 спасители, оборудвани с алпийски инвентар и лавинна екипировка, 10 служители на парка Централен балкан и доброволци.

 

 

Видео: „КарловоПрес“

 

По обед времето даде ръка на спасителните отряди. Група планинари, тръгнали за хижа Рай, също опитали да помогнат с каквото могат.

 

Спасители, доброволци и служители на Централен Балкан успяха да достигнат до местността Параджика и заслон Бункера. Там вчера бе открито работещо фенерче – челник на един от двамата изгубени туристи.

 

big_115f

 

Сондирани са били преспите, претърсени – улеи и дерета. Спасителите са обходили и района, източно от заслона, по поречието на Тунджа, но без резултат.

 

 

В Калофер старите планинари са раздвоени за изхода на операцията. Най-вероятно и утре издирването на туристите ще продължи.

 

Новини БГ, Лупа БГ

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024