Политика

От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев – евро няма да бъде фиксиран в закон

От влизането на България в чакалнята за еврозоната курсът лев – евро няма да бъде фиксиран в закон

горанов iwatch-2

 

 

 

От влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон. Според промени, приети без нито едно изказване в парламента тази сутрин, други държави ще могат да искат промяна на курса от датата на участие на България във финансовния механизъм ERM II, която се очака да бъде от края на април т.г.

Решение на Народното събрание от миналата седмица обаче предвижда, че финансовият министър и управителят на Българската народна банка (БНБ) ще могат да преговарят за присъединяване на България към еврозоната само при сегашния валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Ако не успеят да договорят това, страната се отказва от еврото (за решението четете тук).

 

 

Точният текст, който бе приет без дебати с 91 гласа „за“ и 36 – „против“ днес, гласи: „Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ), официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г., и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз.“

 

 

 

Мотивът на вносителите, сред които е и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, е, че това е задължително изискване за членството на България в ERM II. Промяната, която бе внесена между първо и второ четене в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, без анонсиране и разяснения, предизвика безпокойство понеже теоритично се дава възможност за натиск за обезценка на лева. Заради това парламентът прие извънредно решение, че може да се преговаря за присъединяване към еврозоната само при сегашния курс.

 

 

 

От 1999 г. курсът е фиксиран в чл. 29 в Закона на БНБ, който досега не е променян. Според него валутният курс на лева към германската марка е един лев за една марка, а когато официалната валута в Германия става еврото курсът лев – евро се определя по официалния курс, по който марката се е конвертирала към еврото. Така е фиксиран валутният курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Записването на курса в закон е гаранция той да не бъде променян набързо и без съгласието на парламента.

 

 

 

 

Приетият днес текст се добавя като нова алинея към чл. 29 и на практика отменя сегашните разпоредби при влизане в ERM II.

 

Дневник

Източник: dnevnik.bg

 

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024