Политика

Петър Стоянов прикрил сигнал за корупция срещу Костов

Петър Стоянов прикрил сигнал за корупция срещу Костов

unnamed

 

 

Президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов е прикрил сигнал за корупция срещу тогавашния премиер Иван Костов, предоставен през 1997 г. от професор Стив Ханке.

 

 

Това стана ясно от интервю по Би Ти Ви със световно известния финансов анализатор, който отговаряше за въвеждането на Валутния борд в България и наблюдаваше приватизацията на големи родни предприятия.

 

Петър Стоянов и Иван Костов във времето, когато бяха президент и премиер на България

 

 

„Много съм наясно с темата за корупция в България. След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента на България Петър Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията. Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства”, започна със спомена си Стив Ханке.

 

 

След което допълни: „Един ден се видяхме с Петър Стоянов. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна:

 

 

 

„Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?

 

Стив Ханке си отмъсти на Костов, който преди дни се усъмни в качествата му на финансов анализатор

 

 

 

Показах му куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

 

 

На въпроса на интервюиращия Светослав Иванов какво се е случило след това, Стив Ханке отвърна:

 

 

„Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях.

 

Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата.”

 

Би ти ви, Лупа БГ

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024