Политика

Поптодорова: Когато бъдат засегнати интересите на САЩ, това не е чужда намеса, а става и наш интерес

Поптодорова: Когато бъдат засегнати интересите на САЩ, това не е чужда намеса, а става и наш интерес

илена1580882715-clipboard05
До дни Съединените щати ще забранят на българин да влиза в страната заради корупция. Самото действие ни казва, че след като сами не смогваме, очевидно имаме нужда от помощ отвън, смята вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова.

Според нея ни трябва една по-прагматична помощ отвън и тя се изразява в това първо действие в посока на разкриване на корумпирани, овластени лица.

 

“Това е много страшно. Това значи, че бългрските служби не са достатъчно годни, че да участват в такова разследване”, заяви пред БНТ Поптодорова.

 

Тогава, когато бъдат засегнати американски интереси, това вече престава да бъде само чужд интерес, категорична беше тя по отношение на опасенията, че има външна намеса в държавата ни.

 

За щастие интересите на САЩ и България не просто са близки, те са идентични и съвпадат“, допълни Поптодорова.

 

Поставянето на черен печат за влизане в САЩ на българин заради корупция е само началото. Ще има и други българи със забрана, каза още Поптодорова.

 
Предполага кой е българинът, чието име ще бъде оповестено в забранителния списък до дни. И подчерта, че изказванията на Херо Мустафа, посланикът на САЩ у нас, потвърждават готовността на американците да ни съдействат в борбата с корупцията.

 

 
„Един корупционен ефект не включва само 1 акт, очевидно е, че говорим за епидемиологично състояния на държавата. За да се разчисти тази среда, трябва да се започне отнякъде. САЩ не са просто партньори, те са съюзници. Тогава когато бъдат засегнати американски интереси, това представа да е просто чужд интерес“, коментира Поптодорова пред БНТ, като е категорична, че няма намеса във вътрешните работи.

 

 

„Моето предположение е, че няма да има земетръс. Аз смятам, че ще се навлезе в критично ниво, но не смятам, че ще се стреля по едър дивеч. Мисля, че все още не е настъпил този процес“, каза тя.
„Да си спомним кога излязоха секретните грами чрез Уикилийкс. Аз знаех къде се намира г-н Божков като статут на допустимост в САЩ. В тези грами на тогавашния американски посланик се говореше за организирана престъпна група, но 8-9 години мълчание“, коментира още дипломатът.

 
От думите й стана ясно, че тя поставя въпроса защо още тогава не е имало реакция от нашите власти.

 
„Което и да е името, за мен е страшно тревожно обстоятелството, ако е вярно, че министър-председателят и главният прокурор не знаят какво предстои. Това означава липса на доверие. Значи ли това, че не е имало съвместно разследване? Смятам, че много добре трябва да се преценят публичните изяви“, коментира още Поптодорова.

 

 
В ефира на Нова телевизия Херо Мустафа хвърли бомбата, че до дни ще излезе името на българин, на когото му е забранено да влиза в САЩ заради корупция. Предполага се, че става въпрос за длъжностно лице. Мустафа обяви още, че САЩ са готови да приложат и закона „Магнитски“ към български граждани.

 

 
Законът Магнитски се прилага към лица с данни за корупция. Приет е по времето на мандата на Барак Обама. Инициативата за това идва след смъртта на адвокат Сергей Магнитски, който е умира след арестуването си. Има съмнения дали смъртта му е била естествена. Мярката предвижда замразяване на банкови сметки и авоари и налагането на забрани за влизане в САЩ. Първоначално в списъка влизаха само руски граждани, предимно свързани с администрацията на Путин. Впоследствие обаче бе разширен.

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024