Политика

Президентът: Каква е връзката Борисов – Гешев? Дали не набелязват неудобни?

Президентът: Каква е връзката Борисов – Гешев? Дали не набелязват неудобни?

радев-борисов-гешев

 

 

Президентът Румен Радев видя координирани действия между премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 

 

„Първият и най-важен според мен въпрос е връзката премиер – главен прокурор. Вече всички са наясно кой всъщност подслушва и реализира СРС-ата, това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко на Министерския съвет по закон и функционално директно на министър-председателя. Въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, заяви държавният глава.

 

 

Според Радев едва след ДАНС идва прокуратурата, „която също бърза да развее СРС-та в нарушение на закона в публичното пространство, явно в нечий интерес“.

 

 

„Покрай „епичната“ борба с контрабандата премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда, а и по много други поводи, да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. И покрай това „преборване“ на контрабандата дали не се преборват и неудобните? Само питам – това са важни въпроси“, заяви президентът.

 

 

Според него проблемът не е само в бруталната атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна.

 

Радев е категоричен и че всичко това рефлектира върху устоите на демокрацията и правата на българските граждани.

 

 

„Въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби и органи „проспаха“ водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта? Проспаха ги, при положение че имат присъствие в ресорните комисии за контрол. Проспаха това, че плащаме самолети четвърто поколение по-скъпо от самолети пето поколение. Това, че имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, на основата на които се взимат важни държавни решения“, каза още президентът.

 

Той постави и друг въпрос:

„Защо главният прокурор вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице?“

 

 

Според Радев в „огромната амбиция за борба с престъпността и корупцията някак си не вижда очевадното – във всяка една държава хранителната среда за корупция е там, където се разпределя бюджетът, където се усвояват обществените поръчки“. Той припомни, че напоследък даже няма обществени поръчки, а милиарди се харчат без конкурс и обществото даже не знае на кого се раздават парите.

 

 

„Очаквам много повече от главния прокурор, който следва да обърне внимание на тези сигнали, които стоят в прокуратурата, и на разследващата журналистика, които дават сериозни поводи за самосезиране. Да започнем от санирането и оградите по границата, през хазарта, боклуците, „апартаментгейт“, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти – има очевадно нарушение в тези процеси, брутално лобистко законодателство, мобилни инсинератори, където има изтичане на милиони, за които ние все още не знаем къде и как изтичат“, каза още президентът.

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024