Важно

Промяна: Задават се нови правила за излизане в отпуск и за извънредния труд

Промяна: Задават се нови правила за излизане в отпуск и за извънредния труд

 

promiana-izlizame-otpusk-oshte-sled-4-397

 

Няколко предложения за помени в Кодекса на труда няха предствавени от социалния министър Деница Сачева. Едно от тях е служителите да могат да ползват платен годишен отпуск след 4 месеца трудов стаж.

 

 

Сега платения си годишен отпуск работникът може да ползва, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. Ако той е придобит през първата година на работа на служителя, той има право да го ползва за същата година в пълен размер.

 

 

Когато обаче част от него е придобита в две години, той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година. За втората година вече придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер.

 

 

Другата промяна е увеличаването на извънредния труд от 150 на 300 часа. Това ще може да става само с колективното трудово договаряне, обясни Сачева.

 

Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца.

 

Освен това българските работници командировани в ЕС вече ще получават заплащане спрямо тарифите на приемащата ги страна.
Обсъжда се и по-висока глоба на шефовете при констатиране на нерегламентиран труд при три и повече нарушения, пише „24 часа“.

 

Министър Сачева обясни, че ще се работи по създаването на Кодекс за социална закрила, който да обедини сегашното законодателство. Целта е по този начин парите да стигат до най-нуждаещите се. Сега се отпускат до 3,5 млрд. лв. за хората с увреждания за социални услуги, помощи и пенсии.

 

 

 

Тя увери, че няма да се отнемат придобити права от Закона за личната помощ, а целта на анализа е да се предложат промени, които да бъдат по-целенасочени към хората с увреждания.

 

Глас БГ

 

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022