Политика

Първи коментар на съдията Андон Миталов, получил забрана за пътуване в САЩ! ВИДЕО

Първи коментар на съдията Андон Миталов, получил забрана за пътуване в САЩ! ВИДЕО

 

миланов

 

 

Съединените щати обвиниха български съдия в корупция. Андон Миталов е българинът, на когото САЩ наложиха забрана да влиза в страната.

Единствено екип на NOVA успя да разговаря със съдията.

„Ще обясня допълнително”, каза магистратът, който напусна работното си място към 17:30 ч с жена. На въпрос на NOVA корумпиран ли е, Миталов отвърна: „Какъв е този въпрос?”, затваряйки грубо вратата на таксито си.

Миталов е съдия в Специализирания наказателен съд. Мярката беше обявена от държавния секретар Майк Помпео и важи както за Миталов, така и за съпругата и дъщеря му.

Според изявлението на държавния секретар Майк Помпео причината за мерките срещу Миталов е „участие в корупция”. Миталов е магистратът, който пусна председателя на Движение „Русофили” Николай Малинов в Русия в момент, в който той беше с повдигнато обвинение за шпионаж.

За това, че ще има българин с такава забрана беше обявено във вторник от американския посланик Херо Мустафа.

 

„Със зъби и нокти ще борим корупцията. За да назовем конкретно лице, ние трябва да имаме доказателства”, заяви Херо Мустафа.

Ден по-късно в изявление до медиите Майкъл Помпео огласи името на първия в списъка.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция”, се казва в изявлението на Помпео.

„В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България”, се казва още в изявлението.

Забраната важи и за семейството на Миталов –  съпругата му Корнелия и дъщеря му Гергана.

Кариерата на Миталов започва през 1991 година като военен следовател. Напуска съдебната система през 1999 година. Официалният мотив е, че го прави доброволно, а според източници на NOVA, е имало съмнения за корупция. По-късно се връща в системата.

Той е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж шеф на движение „Русофили” Николай Малинов да замине в Москва, за да получи орден „Дружба” от руския президент Владимир Путин. Това се случи през октомври, като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров пусна сигнал до инспектората на ВСС и поиска наказание. Днес Иван Гешев коментира, че интересите на България и САЩ са общи като част от евроатлантическото семейство.

„Аз имам симбиоза с всеки, който има интерес да се спазва законът и да има прогрес за българските граждани, включително по линия на корупцията по високите етажи на властта”, заяви Гешев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък каза, че не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов.

„Дали срещу това нещо е имало някакво възнаграждение нерегламентирано, или не – не мога да гадая”, заяви Каракачанов.

„Това име е само първото, но ще има и други”, заяви във вторник посланик Херо Мустафа.

До момента няма коментар от Съдийската колегия на ВСС, която се ръководи от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

ВИДЕОТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК:

NOVA

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024