Криминално

Първи СНИМКИ и ВИДЕО от акцията на ГДБОП и МВР на „Калотина“! Арестуваните: Или плащаш, или прелиташ, за да минеш

Първи СНИМКИ и ВИДЕО от акцията на ГДБОП и МВР на „Калотина“! Арестуваните: Или плащаш, или прелиташ, за да минеш

 

parvi-kadri-aktsiiata-gdbop-i-mvr-381

 

 

МВР публикува първи кадри от акцията на ГКПП „Калотина“.

 

 

Вчера бяха извършени действия на ГКПП „Калотина“ по образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура . Операцията бе осъществена от служители на ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност“ в МВР, ГДНП, СДВР и антикорупционната комисия, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

 

Разследването е започнало през май 2019 г. след подадени в Дирекция „Вътрешна сигурност“ множество сигнали от граждани за искани парични суми под формата на такса „почерпка“. Групата е действала от началото на 2019 г., на върха на пирамидално изградената структура стоял началникът на митнически пункт Калотина, а в състава й участвали митнически инспектори и гранични полицаи.

vlcsnap-2020-02-06-17h25m40s246

 

 

За много от шофьорите, преминаващи през „Калотина“, е било трудно да минат през пункта без да дадат „сухо“.

Множество шофьори и граждани са подавали сигнали в МВР за искане на такса „почерпка” на граничен пункт „Калотина”. От 800 до 1 000 евро на смяна са събирали задържаните, обясни Сийка Милева.

 

Искането на сумите ставало директно или чрез мимики и жестове, според събраните данни ролята на граничните полицаи била да създават проблем, без да имат основание за това, и да препращат шофьорите към митническите служители за извършване на евентуална проверка с рентген или щателна митническа проверка.

 

 

 

Както ви съобщихме, средно по 800 до 1000 евро се събирали на смяна, като разпределението ставало по следния начин – всеки от участниците в престъпната схема заделял по 50 евро, която предавал на началника на митническия пункт, а останалото  се разпределяло между другите участници. В хода на процесуално – следствените действия от домовете на задържаните са иззети наркотични вещества, митнически пломби и парични средства – левове, турски лири и евро.

 

 

Директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Стефчо Банков допълни, че в структурата са постъпили множество сигнали от граждани, повечето от които турски. Те съобщавали,  че през ГКПП – Калотина не било възможно да се премине, без да се плати.

 

 

Той поясни, че в хода на проведеното разследване тези сигнали са били потвърдени, а успешната операция е съвместно дело на всички участвали в нея структури и е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура. Ст.комисар Банков допълни, че по инициатива на дирекцията по случая е работено и със сръбските партньорски служби.

 

 

Като обвиняеми са привлечени 20 души, като сред тях е началникът на митническия пункт Калотина, 15 митнически инспектори и четирима гранични полицаи.

 

Глас БГ

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024