Русия

Русия отхвърли като напълно неприемливо искането на Ердоган за Сирия

Русия отхвърли като напълно неприемливо искането на Ердоган за Сирия

Grand Kremlin Palace in Moscow kremlin in winter

 

Да оставим Турция „насаме“ със сирийските власти е напълно неприемливо, тъй като турското ръководство няма правомощия да определя съдбата на Сирия. Това заяви пред РИА Новости Дмитрий Новиков, заместник-председател на Комисията по външни работи на Държавната дума.

 

 

 

 

Припомняме, по-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова руския си колега Владимир Путин да остави Турция да се разправи „лице в лице“ със Сирия. Ердоган отбеляза, че въпросът за Сирия не е приключение или опит за разширяване на границите и Турция е влязла там не по покана на сирийския президент Башар Асад, а по покана на сирийския народ, така че докато народът не пожелае да напусне, тя няма да го стори.

 

 

 

 

„Изявлението е абсолютно неприемливо от каквато и да е гледна точка. Възниква въпросът кой и на какво основание е в Сирия. Руските представители работят там в съответствие с искането, официално формулирано от легитимното правителство. Що се отнася до претенциите на Ердоган да определя съдбата на Сирия, турското ръководство няма никакви правомощия за това, тези правомощия не са предоставени от сирийските власти, тези правомощия не се подкрепят от никакви решения на ООН и това всъщност е заявление за самопроизволно диктуване на волята си над съседни държави“, категоричен бе Новиков.

 

 

Депутатът подчерта, че опитът да се разделят интересите на Башар Асад и сирийския народ е „много особен“, тъй като самият Асад е получил необходимите правомощия от сирийския народ чрез изборен процес, за да представлява неговите интереси.

 

 

Това, че определени групи със сирийско гражданство не ги устройвало това, само по себе си не означава нищо.

 

 

Според него докато Анкара участва в сирийските дела, за да ограничи по някакъв начин дейността на големи терористични групировки, може да се признае положителната й роля. Т обаче подчерта, че ако Турция възнамерява да преразгледа тези подходи и да придобие монопол в сирийските дела, това е неприемливо.

 

Смятам, че не може да се съгласим с тази позиция нито в рамките на двустранните руско-турски отношения, нито относно работата със сирийското правителство, заключи Новиков.

 

Нюз БГ

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024