Коментари

Случилото се с Божков бе описано още на 21.11.19, следва Борисов

Случилото се с Божков бе описано още на 21.11.19, следва Борисов

beleznici_bojkov_1
На 21 ноември 2019 г. във Фрог нюз бе публикуван текст за започнала война за хазартния бизнес. Описан бе и разговор между двама души, който е предхождал военните действия. Тогава някои ”наблюдатели” ни обвиниха, че не разчираме нищо от задкулисието. Събитията, които се развиват в момента доказват точно обратното. И това не е за първи път.

Всъщност, ако се следи случващото се у нас, не е нужно човек да е пророк като Ванга или Джоузеф Смит, за да предвиди някои събития.

 

Ето откъси от въпросния текст отпреди повече от два месеца:

 

„Представете си следната сцена: двама бизесмени разговарят. Единият, по-младият и едър на ръст казва: „Трябва купиш две от моите фирми за… – назовава се цифра от няколкостотин милиона. Или да ми прехвърлиш дяловете от хазартната фирма. Правя много за теб, дължиш ми го.“ Плащам ти 40 млн на година за това, че продаваш от талоните. Нито ще ти купувам фирмите, нито ме интересуват“, – отвръща другият участник в разговора, опитен бизнесмен.

„Мога да те размажа, да ти съсипя бизнеса, знаеш, че държа прокуратурата и въобще всичко. Няма да те има за нула време. Един вече го отнесе…“. „А какво ще стане преди това да се случи?“ – попитал спокойно вторият бизнесмен.

Много е вероятно разговорът да е бил точно такъв, но може и да е само слух.

Факт е обаче, че е започнала война заради дялове в компанията Efbet. Тя е стартирала зад кулисите, но вече се прехвърля и на територията и на някои медии. Това коментираха пред Фрог нюз запознати с този деликатен, но и взривоопасен бизнес, в който се наливат и печелят милиони. Едни срещу други са се изправили Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир Найденови, които притежават голям процент от Efbet, а от другата страна е Васил Божков, който също държи немалко акции. Така поне изглеждат нещата отстрани. Предполага се обаче, че нещата са много по-дълбоки и сериозна роля, макар и скрита, играе депутатът от ДПС Делян Пеевски. Именно той бил в основата на раздора, заради претенции да се настани в този сектор на бизнеса.

 

Първоначално имал намерение да навлезе със своя компания, но после преценил, че ще е по-лесно да придобие/превземе частта на някой от досегашните играчи. Харесал си този на Божков, – твърдят слухове.

Източниците ни смятат, че зад фасадата на тази свада – засега видима отчасти единствено през медиите – се вихри истинска война за преразпределяне, опити за присвояване на дялове и пр. за десетки и дори стотици милиони. В дъното на интригата, както вече споменахме, стоял Делян Пеевски, който отдавна имал апетити да придобие дял от печелившия бизнес. Като негов съюзник в ситуацията се споменава собственикът на Нова тв и ФК „Лудогорец“ Кирил Домусчиев. Освен Найденови, разбира се. Което означава, че в отбора е и финансовият министър Владислав Горанов, считан за добър приятел на Пеевски и Домусчиев.

Пеевски в момента воюва на много фронтове.

От няколко години се опитва да придобие завод „Дунарит“ в Русе и използва всички способи – все съмнителни и незаконни.

Бруталното присвояване на активите на фалираната с негово участие КТБ продължава с високо темпо и с подкрепата на прокуратурата и държавни структури.

Води война и за препродажбата на компанията Виваком, която бе „придобита“ по безспорно съмнителен начин и все още сагата около тези действия не е приключила. С казуса се занимава дори Лондонския съд.

Пеевски опитва да се отърве от фирмите „Лафка“ и Техномаркет, които все по-трудно управлява и в които са налети милиони, които няма как да бъдат върнати. Особено е положението и с огромните кредити, отпуснати му от ББР, наричана от някои „банката на Пеевски“. Засега там скандалът се тушира, но може да избухне всеки момент. Същото важи и за Държавната консолидационна компания (ДКК), която също има топли отношения с депутата от ДПС, които са на ръба на скандала…

Главните усилия на политика-олигарх са насочени срещу премиера Бойко Борисов, когото счита за виновен, че не е успял да го оневини пред американците в разследването срещу него и Цацаров по закона “Магнитски“ и делото по закона РИКО в Ню Йорк. Също, че фирми, свързани с него не печелят достатъчно много обществени поръчки, за което бил виновен отново Борисов. Доскоро се считаше, че премиерът и депутатът са в добри отношения, но се оказва, че всъщност между тях прехвърчат искри, които могат да се разраснат до пожар, смятат запознати.

Както обикновено, Гешев и Цацаров ще се правят на разсеяни по отношение на пеевските войни, а ако все пак се наложи нещо да коментират, ще заявят дежурното: Това са спекулации, няма никакви доказателства. Ами няма, защото прокуратурата също участва, а и няма как странични свидетели още по-малко журналисти, да присъстват на подобни договорки, кавги и сделки. Съди се по косвени събития, реакции на политически и бизнес кръгове, медийни публикации – особено в пеевските издания – поведението на някои министри и народни представители. А понякога и от реакции на чужди посолства…“

 

Първата част от описаното в този текст вече се случи. Божков бе ударен от прокуратурата, напусна страната, а Гешев, който междувременно на 18 декември зае поста главен прокурор, се похвали бизнесменът е задържан в Обединените арабски емирства.

 

Втората част – тази за готвена атака срещу премиера Борисов, предстои да бъде реализирана. Тя е старателно планирана. На върхушката в ДПС и е необходим срив на сегашната власт и налагането на отдавна рекламирания от Доган „програмен кабинет“. Във Фрог нюз вече сме писали, че първи вариант за премиер в този кабинет е сегашният финансов министър Владислав Горанов. Познайте защо.

 

Борисов сам може да се сети по какъв начин Пеевски ще го отстрани от пътя за изпълнение на тази велика идея, която гарантира на кръга #Кой цялата власт в държавата. Веднъж вече Пеевски се беше заканвал да арестува Борисов и Цветанов като шеф на ДАНС. Тогава не стана, защото се вдигнаха гражданите. Цветанов обаче вече го няма… А и гражданите са уморени.

 

Екип на Фрог нюз

Коментари

More in Коментари

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024