Политика

Стотици мигранти тръгнаха към България и Гърция. Борисов праща армия и жандармерия

Стотици мигранти тръгнаха към България и Гърция. Борисов праща армия и жандармерия

 

phpcl0vgm_800x

 

 

България изпраща жандармерия на границата с Турция, обяви на извънредно заседание на МС премиерът Бойко Борисов. Той съобщи, че ситуацията е тревожна и очаква спешен разговор с президента Реджеп Ердоган.

 

Стотици мигранти поеха днес през Северозападна Турция към границите на страната с България и Гърция, съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

 

„Имаме данни за струпване на мигранти на Одрин. Армията, жандармерията и граничната полиция са дислоцирани на границата с Турция, заяви още министър-председателят. Притеснително е, че турските граничари се дръпнаха. Да се надяваме, че по-навътре в страната ще ги спират. Виждате по островите в Гърция какво става. Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там, когато има ракети, хората бягат и паниката е огромна“, добави Борисов.

Снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

След това представител на властите съобщи пред Ройтерс, че турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

 

Турски медии съобщиха, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ.

 

Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци.

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, като имат за цел да достигнат о-в Лесбос с лодка.

През последните месеци турският президент Реджеп Ердоган неколкократно е заплашвал да отвори границите за мигранти към Европа.

 

Турската телевизия НТВ показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

 

Близо 300 мигранти в Северозападна Турция се е насочила към границата с Гърция, в района на Одрин. Това предават турски медии.

 

По-рано днес висш турски представител заяви, че страната повече няма да спира сирийските бежанци да влизат в Европа. Причината е, че тази нощ най-малко 33-ма турски войници загинаха при въздушни удари на сирийските правителствени сили в Идлиб.

 

Ако бъде изпълнена заплахата за пускане на бежанците към Европа, това ще бъде край на споразумението между Евросъюза и Анкара, сключено през 2016 г. Стотици мигранти вървят през северозападна Турция към границите на страната с Гърция и България в петък, съобщават турските медии.

 

Това се случва, след като властите в Анкара обявиха, че няма да спират сирийските бежанци по пътя им към Европа, пише и електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от Фокус.

 

Информационна агенция Demiroren заяви, че в групата, която около около полунощ започнала да се насочва към границите между двете страни от Европейския съюз и турската провинция Одрин, има около 300 мигранти, сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци включително жени и деца.

 

В новината се казва, че мигрантите се групират и по западния бряг на Турция, в районите на Айвачък и Чанаккале, като целта им е да се прехвърлят на гръцкия остров Лесбос с лодки. „Ройтерс“ обаче не може независимо да потвърди кои са хората, нито накъде са се насочили.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024