Политика

„Студена“ източен за прикриване на 25 млн. лв. кражба от ремонт на Л. Павлова, 159,3 млн. удари общата сметка на Пернишкия воден грабеж

„Студена“ източен за прикриване на 25 млн. лв. кражба от ремонт на Л. Павлова, 159,3 млн. удари общата сметка на Пернишкия воден грабеж

павлова1581941651_9

 

Язовир Студена е източен нарочно, за да бъде прикрита кражба на 25 млн. от отпуснатите 32 млн. лв. европари за ремонта му, който се води за направен през 2016 – 2019 г., а парите – усвоени. Тази информация бе получена по линия на Италия при посещението на премиера Конте, който се закани  неговият вътрешен министър да разследва далаверите с боклука у нас, но се интересува също и от тази история.

 

 

Понеже замесената в скандала с източването на пернишкия язовир фирма е италианска, също както внасящите смет през Пристанище Варна. А на Ботуша, откъдето идва запазената марка Операция Чисти ръце, не се поплюват в борбата с мафията и корупцията. Заради италианците и боклука им, а не заради източването на Студена бившият екоминистър Нено Димов е зад решетките, което и Конте даде да се разбере при кратката си визита в София.
В Перник работата с ремонта на язовира, който е станал жизнено важен след земетресението от 6 по Рихтер през май 2012 г. и предизвиканите от него напуквания, отдавна се знае тази история, но местните и другите медии странно защо мълчат по нея. Не е случайно, че местните хора още на първия си митинг срещу водния режим и неговите причинители цитираха името на Лиляна Павлова и попитаха защо не е при Нено?

 

 

Именно тя е министър, когато проектът е подписан с ясното съзнание, че вместо по подводен, ще бъде ремонтиран по традиционния начин, което е в пъти по-евтино. А „спестените“ пари ще отидат в нечии джобове.
В мрежата може да се намери и клипът, с който лично Павлова – пратена за вице на Европейската банка, през 2016 г. дава старт на проекта за ремонта на язовира и обещава, както той, така и загубите по ВиК на града да го превърнат в супер модерен пример. Както се оказва, загубите на вода по мрежата си остават 75%, а Студена протича.
Именно казуса с подменения, за да бъде с 25 млн. по-евтин за изпълнителя, без да променя стойността си за данъкоплатеца ремонт обяснява доказаните в разследване на Валя Ахчиева 14 000 000 000 кубика вода, които са се „изпарили“ – източени са без документи, от язовир Студена. Стойността на водата е 27 000 000 лв.
Което прави общата загуба от подменения ремонт невероятните 52 000 000 лв.
Кметът на Перник, наричан в елита просто Станката, не успя да даде отговор къде са другите 32 млн.лв., които през ноември правителството обяви, че пуска за спешен ремонт на ВиК мрежата на града.
В момента се гради Пернишки поток – тръба, която да напълни за сметка на софийските абонати водопроводната мрежа в града, който да не пресъхне тотално. От 25 млн., стойността му вече скочи до 27,3 млн.лв. Към тях трябва да се добави сметката за количествата вода, които ще даде столицата – не по-малко от 8 млн.лв. за гражданите и поне 27 млн. за ново напълване на язовир Студена. Още поне 14 млн. лв. са загубите от продадена за стотинки, вместо на редовната потребителска цена вода за предприятията Стомана, ТЕЦ и Топлофикация – последните две според прокуратурата са на Христо Ковачки.
Така общата цена на властовите „маневри“ с водата на Перник, вече струват на данъкоплатците 159 300 000 лв.
После да не се чудим защо в Брюксел ни викат Приятели на корупцията вместо Приятели на кохезията, за което свидетелства Гардиън, и ще ни отрежат рязко еврофондовете, на база на присвояване от които е завъртяна и цялата водна драма на Перник.

19 минути

19min.bg

 

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024