Здраве

Съвети на лекаря: Пийте топла вода, коронавирусът умира при температура 26-27 градуса

Съвети на лекаря: Пийте топла вода, коронавирусът умира при температура 26-27 градуса

 

фирус

 

Новият коронавирус 2019-nCov е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека, съобщават от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус – 2019-nCov.

 

 

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.

 

 

Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки – циветки.

 

 

Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

 

 

Какви са симптомите на 2019-nCoV

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

треска;
кашлица;
затруднено дишане;
мускулни болки и
отпадналост.

 

По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

 

 

Ако имате хрема и храчки със настинка, не можете да бъдете носител на коронавирусна инфекция. Коронавирусната пневмония е суха кашлица без настинка. Това е най-лесният начин да се определи.

 

 

Вирусът 2019-nCov не е устойчив на топлина и умира при температура 26-27 градуса. Затова пийте повече гореща вода. По-често и по-дълго време под слънцето. Топлата вода не само е лек, полезен за здравето, но и ефективен за всички вируси.

 

 

Съвети на лекаря за коронавирус:

 

1. Вирусът е с доста големи размери (диаметърът на клетката е около 400-500 nm), така че обикновена маска с мед може по принцип да го филтрира. Ако заразеният човек киха пред вас или премине на разстояние до 3 метра от вас, стъпката на заразяване на модератора просто ще падне на земята и няма да може да ви засегне.

 

 

2. Ако вирусът попадне на повърхността на метала, той ще оцелее поне 12 часа. Ето защо, ако влезете в контакт с всяка метална повърхност, измийте добре ръцете си със сапун.

 

 

3. Вирусът може да остане активен върху тъканта в продължение на 6-12 часа. Конвенционалният препарат за пране трябва да убие вируса. Зимните дрехи е достатъчно да изсъхнат на слънце, за да убие вируса.

 

 

За симптомите на самата болест – пневмония, причинена от коронавирус:

 

1. След проникване в гърлото може да се появи сухо гърло, което се проявява с ангина. Ще продължи 3-4 дни

 

2. Тогава вирусът ще се слее с носната течност, ще влезе в трахеята и след това в белите дробове, причинявайки пневмония. Този процес ще отнеме 5 до 6 дни.

 

3. С коронавирусна пневмония се появяват температура и задух. Назалната конгестия не е като нормалната назална конгестия, има усещане, че се удавяш във вода. В този случай незабавно се консултирайте с лекар.

 

 

Относно превенцията:

 

1. Най-разпространеният начин да се заразите е да докосвате хората, така че трябва често да миете ръцете си. Вирусът може да живее на ръцете ви само 5-10 минути. Но всичко може да се случи в тези 5-10 минути (можете да разтриете очите си с ръце или да докоснете носа си).

 

2. В допълнение към честото миене на ръцете, можете да гаргарате с Betadine, за да премахнете или сведете до минимум действието на микроба, докато те все още са в гърлото (преди да попаднат в белите дробове).

 

Епицентър

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023