ОБЩЕСТВО

Учителка нареди на учениците си под строй да заплюят свой съученик за наказание

Учителка нареди на учениците си под строй да заплюят свой съученик за наказание

учителка1493880103-991-ratio-uchilishte

 

 

Началната учителка Верка Маратилова от елитното пазарджишкото училище „Проф. Иван Батаклиев“ ще бъде проверена от прокуратурата заради това, че накарала учениците си да заплюят свой съученик за наказание.

 

 

Детето било изправено пред дъската за назидание, а останалите ученици били наредени в колона по един и по нареждане на Маратилова трябвало да го заплюят, съобщи БНР.

 

 

Прокурорската проверка трябва да установи дали има данни за хулиганство с цел публично унижаване, както и дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице, в случая на малолетни.

 

 

 

Проверката ще извърши Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си дала отвод. Мотивът е, че не може да бъде безпристрастна, защото в школото учат техни деца и внуци.

 

 

Случката е от 9 януари и е станала в 3 б клас.

 

 

По време на междучасието няколко деца се скарали и за да се защити, деветгодишният Митко наплюл две от децата. Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, учителката Маратилова решила да приложи свой възпитателен подход.

По време на час тя изправила Митко пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят. След наказателната акция учебните занятия продължили.

 

 

Семейството на Митко видяло, че синът им е подтиснат, отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Нищо не подозиращите родители останали с впечатлението, че детето им има вирус.

 

 

 

За неприятния инцидент те разбирали няколко дни по-късно от възмутен родител на момиченце, което разказало вкъщи как всички плюли по Митко.

 

 

Със случая са запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел „Закрила на детето“.

 

 

 

Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения, но не е ясно защо директорът Даниела Кемчева не е наложила наказание на провинилата се учителка.

По желание на семейството Митко е преместен в друго училище и с него работи психолог.

 

БНР, Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024