ОБЩЕСТВО

Шефът на ВМА: Появяват се фалшиви новини за коронавирус в страната. Чакаме резултати от тествани в 4 града

Шефът на ВМА: Появяват се фалшиви новини за коронавирус в страната. Чакаме резултати от тествани в 4 града

shtab_koronavirus
Появяват се фалшиви новини – от Румъния, че Русе е пламнало с коронавирус – няма такова нещо. През нощта във Военномедицинска академия са постъпили двама души, върнали се от Италия, които са поставени под наблюдение с минимална грипоподобна симптоматика.

Това съобщи директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг на кризисния шаб, сформиран заради опасността от разпространене на коронавирус.

И двамата имат минимална симптоматика, уточни Мурафчийски.

 

За всички, пристигащи от чужбина – от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена, поясни Мутафчийски.

 

От своя страна проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че доказаните случаи на грип Б през последната седмица са два пъти повече от грип А.

 

Оказа се, че с идването на пролетта нещата се разместват и очакваме разпространение на случаи на грип Б. Препоръчваме на хората Витамин Д, ограничаване на контактите, миене на ръцете и ако няма маски – шалове, посочи Кантарджиев.

Резултатите от пробите на хоспитализираните у нас пациенти със съмнения за коронавирус излизат днес. Снощи на Летище София кацна самолет от Милано – повечето пътници са се прибирали от екскурзия. Те определиха ситуацията в Италия като спокойна, но останаха недоволни от предприетите мерки на българското летище като проверки, декларации и препоръки.

„Ситуацията в Милано е напълно спокойна. Има създадена стриктна организация, хората 1 самолет за 2-3 минути го обработват. Стоят няколко човека с термометри, мерят им температурата. Абсолютно никаква паника няма там. паниката е на Летище София. Един служител от ВМА предполагам с един термометър обработва цял самолет с хора, като хората с малки деца стоят отвънка на студа.“ разказа пред БНТ един от пътниците от самолета.

 

Резултатите, които тряба да станат ясни днес са от няколко града в страната.

В Русе са изследвани 2 жени, приети в Инфекциозно отделение, след като се върнали от Италия със симптоми на настинка и грип. Под домашна карантина и без прояви на болестта остава и друга русенка, наскоро пристигнала от Китай.

 

В Пловдив четирима души са изследвани за наличието на вируса. Трима от тях са хоспитализирани след завръщане от Италия. Четвъртата пациентка е освободена за домашно лечение, след като й е направен тест. Под карантина в домовете си остават и 20 ученици и двама преподаватели от Математическата гимназия в града, които са били на Апенините по програма „Еразъм“.

 

Други двама души са изолирани в Бургас с оплаквания за висока температура и респираторни проблеми след пътуване до Северна Италия.

 

В Сливен под домашно наблюдение остават завърналите се от родината си китайски граждани, собственици на ресторант в града.

 

Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024