Политика

Горанов: Имаме доста модерна социална система. Всеки засегнат, който е в неплатен отпуск, може да тегли кредит

Горанов: Имаме доста модерна социална система. Всеки засегнат, който е в неплатен отпуск, може да тегли кредит

big_1861

 

 

Държавата ще приложи финансова инжекция за фирмите, засегнати от кризата с коронавируса. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на извънредния брифинг в Министерския съвет.

 

 

 

„Не сме създали социалната си система по повод на кризата. Имаме доста модерна социална система.  Следващите дни правителството ще одобри програмата, в която се предвижда подпомагане на търговците в нужда вследствие на ограниченията от епидемията.

 

 

Те могат да получат помощ от 60 на сто от заплатата на служителите“, каза финансовият министър. „Другото са портфейлните гаранции – около 2 милиарда портфейл, и тези 200 милиона, които са свързани с отпускането на негарантирани и необезпечени кредити на хората, които са в принудителен отпуск.

 

 

 

На всеки такъв засегнат, който е в неплатен отпуск, чрез търговските банки, може да се осигури 1500 лева кредит.  Не е задължително да взима такъв кредит, разбира се“, подчерта Горанов. „Това ще става чрез търговската банка чрез гаранция на ББР“, поясни той, цитиран от Блиц.  

 

 

 

„ДДС е краен прехвърляем данък, в този смисъл всеки бизнес, който претендира да не го плаща, взима от пенсиите на хората“, заяви Горанов.  Той поясни, че правителството има ежедневен контакт с търговските банки, за да се работи в подкрепа на физическите лица.

 

 

„Няма да се налага масово предоговаряне и масово плащане на таксите“, обясни още финансовият министър. Той подчерта, че държавата ще подкрепи бизнеса, като дава възможност да покрие 60% от възнагражденията на работещия, за да не бъде освободен от работа заради кризата с COVID-19.

 

 

„Никой анархично да не си изпълнява задълженията по повод кризата. Има сектори, които ще получат предимства, но и такива, които ще трябва да изчакат. Моля ви се, от една седмица сме в криза! Дайте да не истерясваме за три дни. Ако се наложи, ще предприемем всички необходими мерки. Нека всеки бизнесмен си направи сметка дали с лека ръка ще се откаже от служител“, коментира още Горанов.

 

 

Горанов допълни, че „ако е необходима капитализация на ББР, няма да спрем до тук“. Банката ще бъде укрепена и с „допълнителен административен капацитет, също и на ръководно ниво“, за да може да изпълни програмата. Именно за „7-8 седмици“ се надява и Горанов, че ще премине кризата, като предупреди бизнесът да не уволнява с лека ръка служители, които „до вчера е търсил с лупа“.

loading...
Политика

More in Политика

phpc4glap_800x_

“Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш“

април 23, 2020
big_13d8

Борисов: Омръзна ми да ми дават оценка хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос

април 23, 2020
img_5ea03e08c46b3-410x260

Властта крие 17 млн. лв. далавери с европари на майката на убиеца на Милен – Брюксел спи ли?

април 23, 2020
ivo-hristov06

Проф. Иво Христов: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война

април 23, 2020
big_1135

Борисов: Ако отхлабим бързо мерките, ще обезсмислим ограниченията досега и ще има нови заболели

април 23, 2020
big_34

Захариева: Няма да възстановим нормалния живот през лятото, това е асиметрична криза

април 23, 2020