ОБЩЕСТВО

Групи мигранти на 5 км от границата ни с Турция! Министър Маринов: Ситуацията е тревожна

Групи мигранти на 5 км от границата ни с Турция! Министър Маринов: Ситуацията е тревожна

7722106

 

 

Първите мигранти до българската граница с Турция се забелязват на изхода на град Одрин, където пристигат с автобуси, микробуси и таксита.

 

 

Към 15 часа днес там имаше около 100 души, които се бяха събрали на паркинг и от там потегляха по черните пътеки. Двайсетина души имаше и на 5 километра от граничния пункт Капитан Андреево, предава специалният пратеник на БГНЕС в региона.

 

 

На самата граница с Турция няма опити за преминаване нелегално, не се и забелязват никакви мигранти.

 

 

Голяма група – от няколко стотин души, се забелязва на 30 километра преди Одрин, пътувайки от Истанбул, в местността Хаскьой. В района има и жандармерия на турските сили на реда, които бяха въоръжени и с автомати.

 

 

На паркинга на изхода от Одрин мигрантите са докарвани с автобуси, микробуси или таксита. Повечето от тях са на видима възраст между 25 – 30 години, сред тях има жени и малки деца.

Турските медии масирано излъчват репортажи за „хиляди мигранти”, които искат да се доберат до Европа.

 

 

Националните телевизии непрекъснато повтарят изказването на турския президент Ердоган, който каза, че ще отвори границата и ще позволи на мигрантите да влязат в Европа.

 

 

Днес сред водещите новини е и погребението на 33-мата убити войници преди няколко дни край Идлиб.

 

В новинарските емисии подробно се съобщава за разговора на Ердоган с американския президент Тръмп, с германския канцлер Меркел, както и с премиера Бойко Борисов.

 

Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения. Няма опити за масово преминаване на бежанци“, каза вътрешният министър Младен Маринов.
Под 20 на сто от капацитета на центровете за мигранти е зает в момента, има достатъчно места за да приемем бежанци, ако е необходимо, каза още Маринов.

 

 

Заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на Гранична полиция Светлан Кичиков той инспектира ГКПП Капитан Андреево и провери готовността на граничните полицаи и подкрепленията от жандармерия за действие при необходимост.

Жандармерията ще остане на границата колкото е необходимо, допълни Маринов.

 

 

„Натискът от мигранти за годината към България е в пъти по-нисък, няма място за тревога“, каза шефът на Гранична полиция Светлан Кичиков.

 

България, Гърция и Турция са в постоянен контакт заради кризата с бежанците. Засега няма арестувани каналджии каза главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

loading...
ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

masovi-aresti-tazi-nosht-693

Арестуваха красива наша певица и брат й при днешната спецакция в София! СНИМКИ

април 25, 2020
big_se

Безпрецедентно решение на властта: Военен парад за Гергьовден на 6-и май няма да има

април 25, 2020
big_126d1

Масови арести тази нощ! 7 души са задържани при спецакция, претърсванията продължават

април 25, 2020
big_8

Как преди 25 години убиха Васил Илиев – първото знаково убийство на мафиотски бос у нас

април 25, 2020
ef3c72ea5a7292b78e3b32f4564636a9

Уволнете министър Ананиев!

април 25, 2020
99c522938fc720c631fd4e2c2e1ce3ed

Фейсбук зове: 30 април – ден на гняв в памет на Милен Цветков

април 25, 2020