Европа

Коронавирус ли? В тази европейска държава карантина няма и животът си тече с пълна сила

Коронавирус ли? В тази европейска държава карантина няма и животът си тече с пълна сила

 

 

0000443384-article2

 

 

 

През изминалия уикенд детските площадки в слънчев Стокхолм бяха пълни с деца и родители. Фредерик също е дошъл с двете си момчета. Младият баща смята, че правителството действа правилно, като не затваря детските градини и училищата заради коронавируса, пише DW.

 

 

„Това е добре, защото иначе щеше да има прекалено тежки последствия за обществото – хората щяха да са принудени да си стоят вкъщи, вместо да ходят на работа“, казва той.

 

Експертите са силно обезпокоени

 

 
Властите в Швеция очевидно са на същото мнение – според тях, затварянето на училищата няма да предотврати разпространението на вируса, тъкмо обратното. „Да действаме с мярка“, гласи шведският девиз.

 

 

Досега в страната има около 1 900 заразени, 21 са жертвите на коронавируса. Здравните власти препоръчват на хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни.

 

 

Правилата за поведение също не са така рестриктивни, както другаде: забранени са само мероприятия с над 500 участници, а онези, които имат възможност, са призовани да работят от вкъщи.

 

 

Препоръчва се също така да се избягват пътуванията, но далеч не всички се придържат към този апел. В ски районите пистите са пълни, ресторантите – също. А повечето туристи не са никак разтревожени:

 

 

„Мисля, че е правилно в този момент да подкрепим нашия туристически бранш“, казва един от тях. А друг добавя: „Ако държавата ми беше забранила да бъда тук, щях да се придържам“.

 

 

Още преди дни медици предупредиха, че в условията на кризата с коронавируса е невъзможно да бъдат осигурени медицински грижи за 25-те хиляди туристи в ски района Зелен. Затова експертите апелираха зимният туризъм спешно да бъде прекратен. В резултат бе насрочено заседание на здравните власти, но дотогава ски лифтовете остават отворени.

 

 

Защо бездейства държавата?

 

 

 

 
В Стокхолм, където са регистрирани най-много заразени, ресторантите, магазините и по-малките киносалони все още си работят. От ден на ден обаче улиците на града стават все по-безлюдни, а общественият натиск над здравните власти нараства.

 

Учени и медици отдавна настояват за по-строги мерки, защото, по думите им, положението е наистина сериозно. Според тях, шведската държава не предприема необходимите мерки, за да ограничи разпространението на заразата.

 

Дойче веле, Блиц

loading...
Европа

More in Европа

big_7

Меркел: Ограниченията ще отпаднат, когато 60% до 70% от населението придобият имунитет срещу коронавируса

ноември 9, 2020
big_7777

Започнаха поздравленията към Байдън от ЕС за избирането му за президент на САЩ

ноември 7, 2020
eb8cc0bd9e0e40be9778ea6c681dcd1d

ЕС обвърза финансовата помощ от съюза с върховенството на закона

ноември 5, 2020
big_3286

Меркел: Без големи празненства в края на годината. Посрещнете Коледа в тесен семеен кръг

ноември 3, 2020
79c5142be0385a6b93328f6a6fe75f6c

Виена под прицел – 6 атаки на снайперисти в центъра (ВИДЕО+СНИМКИ)

ноември 2, 2020
991-ratio-magazin

ЕК иска да премахнем задължението търговските вериги да продават български продукти

ноември 2, 2020