Европа

Коронавирус ли? В тази европейска държава карантина няма и животът си тече с пълна сила

Коронавирус ли? В тази европейска държава карантина няма и животът си тече с пълна сила

 

 

0000443384-article2

 

 

 

През изминалия уикенд детските площадки в слънчев Стокхолм бяха пълни с деца и родители. Фредерик също е дошъл с двете си момчета. Младият баща смята, че правителството действа правилно, като не затваря детските градини и училищата заради коронавируса, пише DW.

 

 

„Това е добре, защото иначе щеше да има прекалено тежки последствия за обществото – хората щяха да са принудени да си стоят вкъщи, вместо да ходят на работа“, казва той.

 

Експертите са силно обезпокоени

 

 
Властите в Швеция очевидно са на същото мнение – според тях, затварянето на училищата няма да предотврати разпространението на вируса, тъкмо обратното. „Да действаме с мярка“, гласи шведският девиз.

 

 

Досега в страната има около 1 900 заразени, 21 са жертвите на коронавируса. Здравните власти препоръчват на хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни.

 

 

Правилата за поведение също не са така рестриктивни, както другаде: забранени са само мероприятия с над 500 участници, а онези, които имат възможност, са призовани да работят от вкъщи.

 

 

Препоръчва се също така да се избягват пътуванията, но далеч не всички се придържат към този апел. В ски районите пистите са пълни, ресторантите – също. А повечето туристи не са никак разтревожени:

 

 

„Мисля, че е правилно в този момент да подкрепим нашия туристически бранш“, казва един от тях. А друг добавя: „Ако държавата ми беше забранила да бъда тук, щях да се придържам“.

 

 

Още преди дни медици предупредиха, че в условията на кризата с коронавируса е невъзможно да бъдат осигурени медицински грижи за 25-те хиляди туристи в ски района Зелен. Затова експертите апелираха зимният туризъм спешно да бъде прекратен. В резултат бе насрочено заседание на здравните власти, но дотогава ски лифтовете остават отворени.

 

 

Защо бездейства държавата?

 

 

 

 
В Стокхолм, където са регистрирани най-много заразени, ресторантите, магазините и по-малките киносалони все още си работят. От ден на ден обаче улиците на града стават все по-безлюдни, а общественият натиск над здравните власти нараства.

 

Учени и медици отдавна настояват за по-строги мерки, защото, по думите им, положението е наистина сериозно. Според тях, шведската държава не предприема необходимите мерки, за да ограничи разпространението на заразата.

 

Дойче веле, Блиц

loading...
0
Европа

More in Европа

991-ratio-koronavirus

Италия постави ужасяващ черен рекорд в битката с COVID-19, а пикът тепърва предстои

март 27, 2020
2112122219

Най-нови страшни данни за COVID-19 в Европа – превърна се в световна морга

март 26, 2020
788c1a177a2defacbe028338c31b58c9

Нови 683 жертви на коронавируса в Италия за ден

март 25, 2020
italiantsi-zameniat-flaga-es-flaga-923

Италианци заменят флага на ЕС с флага на Русия! Защо ли? ВИДЕО

март 24, 2020
3ab6ec4e236dbb2a79999769acd7ec79

Адът пак се отприщи в Ломбардия – по 17 трупа на час! Реалният брой на заразените в Италия може да е 10 пъти по-голям

март 24, 2020
меркитеbig_186b

Брюксел: Мерките срещу вируса трябва да отговарят на изискванията за човешките права

март 23, 2020