Важно

Обмислят мораториум върху банковите заеми у нас, чака се решение от ЕС

Обмислят мораториум върху банковите заеми у нас, чака се решение от ЕС

 

паритеbig_0000357159-article2

 

 

Банковите власти у нас обмислят временен мораториум върху кредитите на граждани и фирми, съобщи Mediapool.

 

 

До тази стъпка най-вероятно ще се стигне, след като Европейският банков орган е подкрепил въвеждането на временни мораториуми в държавите членки, които спират или отлагат плащанията по банкови кредити.

 

 

Това става ясно от изявление на Европейския банков орган (ЕБО) за резултатите от проведените през последните дни консултации на ниво ЕС по въпросите за третирането на нередовните кредити и отчитането им по Международния стандарт за финансово отчитане 9 (МСФО 9). В разговорите е участвала и Българската народна банка (БНБ), съобщиха от институцията.

 

 

 

„ЕБО подкрепя инициативите за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), приемани на национално и общоевропейско равнище, които спират или отлагат плащания по банкови кредити“, съобщиха от организацията.

 

 

Другата седмица се очаква ЕБО да излезе с детайлни критерии за третирането на заемите при мораториум. Най-вероятно тогава ще се реши и за предприемането на подобна стъпка и у нас.

 

 

„На основата на тези критерии БНБ ще вземе решение, което ще обяви в близките дни, по отношение на тяхното прилагане в България. Решението на БНБ ще бъде в продължение на вече анонсираните от БНБ мерки за 9.3 млрд. лв. във връзка с пандемията от Covid-19“, съобщиха от централната банка.

 

 

Публичните мораториуми се въвеждат със закон, а частните – по решение на търговските банки и техните асоциации, одобрено от банковия надзор. Публичен мораториум вече бе обявен в Унгария, а частен – в Полша.

 

 

У нас най-вероятно ще се върви към частен мораториум. Ако се въведе, той ще даде възможност гражданите и фирмите да не плащат вноските по кредитите си по време на извънредното положение. По тях няма да текат наказателни лихви, нито пък ще могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми. Самите заеми обаче няма да се опрощават и след отпадане на извънредното положение ще останат дължими, което най-вероятно ще наложи предоговарянето им. Затова финансовите експерти смятат, че дори да има мораториум фирмите и гражданите е по-добре да продължават да обслужват задълженията си.

 

 

 

Мораториумът ще е възможен, защото ЕБО даде „зелена светлина“ за по-благоприятно третиране на просрочията по кредитите в извънредната ситуация. По време на мораториума няма да се искат допълнителни провизии, които се отразяват върху капитала на банките. Освен това просрочените заеми няма да се третират автоматично като лоши.

 

 

Досега именно строгото третиране на просрочията по еврозаконодателството не даваше възможност на банките у нас да облекчат клиентите си, пострадали от кризата.

 

 

От позицията на ЕБО става ясно, че регулациите могат да се прилагат по-гъвкаво, така че просрочените заеми не следва автоматично да се водят необслужвани и да се начисляват съответните провизии за тях. Банките трябва на индивидуална база да преценят дали съответният кредит е здрав или проблемен в дългосрочен план и на тази база да определят как да го класифицират, става ясно от позицията.

 

 

Междувременно, правителството направи обещаното увеличение на капитала на държавната Българска банка за развитие със 700 млн. лв. 500 млн. лв. От тях ще отидат за допълнителни гаранции за банките, които да им дадат възможност да третират бизнеса по-облекчено по отношение на обслужването на кредитите. Други 200 млн. лв. ще подкрепят отпускането на безлихвени необезпечени кредити до 1500 лв. на физически лица, принудени да излязат в неплатен отпуск заради кризата.

 

Медиапул

 

loading...
0
Важно

More in Важно

0ed0a922bdb1ab8eb5d79b75399af21b

Правителството реши: Удължаване на извънредното положение до 13 май!

април 1, 2020
67db00353349f3590346af3cc30e3c4b

Нова заповед на Ананиев – вече задължително само с маски на открити и закрити обществени места

март 30, 2020
67db00353349f3590346af3cc30e3c4b

Ново 20: Удължиха срока на задължителната карантина от 14 на 28 дни за всички с COVID-19 и контактували с тях

март 27, 2020
деклаbig_1356

От днес влезе в сила новата декларация за преминаване през КПП-тата, носете си повечко екземпляри

март 25, 2020
автозараза1584835745_50

Учени проследиха как се случва заразяването с COVID-19 в автобуса! СХЕМА

март 24, 2020
0d722b17cd45f97b10c1d5f31d6d2b7f

Затварят София и областните градове в полунощ! Парковете и градините забранени за разходки

март 20, 2020